Inglise kuningriigi katsed Ameerika mandril kanda kinnitada kandsid viimaks vilja 17. sajandi alguses, kui tulevase Virginia osariigi rannikule rajatud Jamestowni asundusel õnnestus läbi häda püsima jääda. Koloonia algaastatest on pärit romantilised ja korduvalt ekraniseeritud lood indiaani "printsessist"

Pocahontasest, kes päästis kolonist John Smithi hukkamisest ja organiseeris nälgivatele asunikele toiduabi, õppis ära inglise keele, võttis vastu ristiusu, abiellus tubakaistanduse omanikuga ning tekitas furoori Inglismaa õukonnas.

Terrence Malick kirjutas oma Pocahontase- ainelise, kultuuride esmakohtumise elevusele ja traagikale keskenduva stsenaariumi juba 1970. aastate lõpus. Elav legend Malick teeb filme nii harva, et iga neist on sündmus ja tippklassi näitlejate värbamine ei valmista raskusi. Ent "Uue maailma" filmimine seisis pikalt sobiva näitlejanna puudumise
tõttu. Viimaks otsustati roll anda vaid 14aastasele Q'Orianka Kilcherile. Piiga saab hästi hakkama, nagu ka teised näitlejad, film ise on rikkalik ja lummavalt üles võetud. Hapra sillapea tekitamine pärismaalaste asualale rullub vaataja silme ees lahti suisa loodusfilmiliku majesteetlikkusega. Samas saboteerib "Uut maailma", vaatamata keskkonna taasloomisel ilmutatud ülimale detailitruudusele, veider naiivsus, mis annab tooni tegelastevaheliste (suuresti fiktiivsete) romantiliste suhete kujutamises. Viimane on ka peapõhjus, miks mõned kriitikud pika filmi kokkuvõttes
pudruseks ja lohisevaks põlgasid.

Laupäeval, 24. jaanuaril
kl 22.35 Yle 2

taies ****
huumor
märul **
põnevus **
tunded ***
erootika *

TV Ekspress soovitab:

Esmaspäeval, 26. jaanuaril kl 21.10 Neljas TV "Parfüüm" (Saksamaa/Prantsusmaa/Hispaania 2006). Ajalooline krimidraama.

Teisipäeval, 27. jaanuaril kl 22.05 ETV "Vesi" (India/Kanada 2005). Tugev romantiline draama 1930. aastate lõpu Indiast.

Neljapäeval, 29. jaanuaril kl 21.10 Neljas TV "Pariis, ma armastan sind" (Prantsusmaa 2006). 20 lühilugu armastusest.

Terrence Malick (1943) on unikaalse käekirjaga Ameerika režissöör ja stsenarist. Filminduse kutsele andis ta järele alles pärast filosoofiaõpinguid Harvardis ja Oxfordis ning tööotsi õppejõu ja ajakirjanikuna. 1973. aastal valminud täispikk debüüt "Badlands" tegi temast sisuliselt hoobilt klassiku. Pärast järgmise, samuti kõrgelt hinnatud filmi "Taevapäevad" (1975) valmimist aga võttis Malick oma filmikarjääris 20 aastaks aja maha, töötades Prantsusmaal õppejõuna.
1998. aastal naasis ta filmigurmaanide rõõmuks areenile muljetavaldava kunstilise sõjafilmiga "Peenike punane joon". Ka kassamenutu "Uue maailma" järel on Malicki erialane renomee endiselt ülikõrge. Tema uus film linastub veel käesoleval aastal.