Otse kõiki teisi peale Lacani tsiteerides pühendab Kundera oma elutöö tegelikult ikkagi lakaanliku psühholoogia kirjanduslikule läbitöötamisele. Kerglasena loetavatest lakaanlikest aksioomidest, nagu “kõik saab alguse metafoorist” ja “naist pole tegelikult olemas” (Kunderal sünnivad ju kõik suured suhted ja figuurid kõhukorinast ja käeviipest jne), toituva Kundera kõrval on olemas ka psühholoogiliselt peenem kirjanik. Meenutagem Kundera kirjeldusi iha ja identiteedi realiseerumisest kujutlusraamistikes, reaalsuse toimimisest ikka ja ainult fantaasia toel.

Kundera kaubamärgiks jäi siiski vaimne ja füüsiline liiderlikkus, mida vana Kundera isegi üha abitumalt talub. “Olemise talumatust kergusest” peale laliseb Kundera hetkiti kui ärapööranud, liiderdamisest väsinud ning kristlusse ja abieluranda pagenud Tolstoi omaenda kergemeelsuse käes. Kuuleme hädaldavaid arutlusi maskidest ja karjet “tegelikkuse” järele, lauseid, milles Kundera minetab oma laheda üleolevuse.

“Identiteedis” ja “Teadmatuses” muutuvad Kundera klassikaliste suurromaanide arutlusloogikad juba ennastkarikeerivaiks ja suurromaanid ise ilmnevad tänases ihamüügi maailmas veidi ilastena. Kundera ei saagi pihta Lacani “ihale mitte järele andmise” maksiimile.

Tänasest kontekstist vaadates paistavad nüüd eestindatud (esimesed kolm armastuslugu tõlkis Lembit Remmelgas juba 1965. aastal) “Veidrad armastuslood” Kundera parima raamatuna. Kõik hilisem on seal olemas, kuid süütu ja ehedalt mängulisena. Neist lugudest leiab nooruslikult liiderdajalikku totrust, mis ometi kubiseb tarkadest, ületamatu kirjanikuandekusega esitatud nüanssidest. Hiljem asendub see higise ja kontseptualiseeritud totrusega.

Tegu on raamatuga, mis iseloomustab 20. sajandi vaimu kõige paremini ja mida tuleks tingimata lugeda ja mitte alles enne surma, vaid kohe, õieti juba enne elamist, noorukina. Parima õpetuse saab lugeja siiski mõne Kunderast sügavama lakaanliku mentori, nt Žižeki toel. Kui lugemiseks muidu aega ei leia, siis jäetagu korra kas või EE vahele ja pühendutagu Kunderale. Usun, et te ei kahetse. Teen kolm prääksuga kükki igaühe ees, kes väidab vastupidist.