Vaal galeriis veenab vaatajat noor 23aastane ambitsioonikas maalikunstnik Eda Lõhmus, et ka maalikunsti ei maksa enneaegu hingusele saata. Otsusekindlana ja moodsate meediumite pealetungist puutumatuna naaseb Lõhmus vana hea maastikumaali juurde. Tema töödel on kummastav mõju. Neid ei saa arvata kuskile mujale kui kaasaega kuuluvateks. Lõputud maastikud, mõned neist üksiku uitajaga, esitavad nukralt iseolemise helgeid ja tühje vaateid. Sütitades mälupilte, kujutab Lõhmus omal mõtlikul ja tundlikul viisil eikellegimaad. Näitus kestab
13. juulini. 

Kastellaanimajas Kadriorus töötleb restauraator ja iseõppinud fotograaf Priit Kõiv fotosid nii, nagu oma igapäevases töös mööblit. Nihkes võtetel ärgitab ta vaatajat nägema asju, mida seal ei ole. Kes ütleb, et ei ole? Igatahes saavad silmamoondaja fotodel toolidest aknad ja sohvadest kummutid. Kõiv raamib kulunud mööblitükkide hingeelu ja näitab ka, mismoodi paistab koidest ja ussidest puretud esemete mateeria. Lahti kuni 27. juulini.

Linnagaleriis eksponeerib oma töid keraamik Helle Videvik. Näitusel “Sadu” loovad atmosfääri keraamiku metafoorsed kujutised veest ja vihmast. Videviku meeleoluka väljapaneku peateemaks ongi VESI. Galeriiruumides voolab ja sajab. Ehk on tegemist äsjast põuda eemale peletava loitsuga? Helle Videviku tänuväärseid glasuurtahvleid ja mahukaid keraamilisi vorme saadab igatahes jätkuv edu. Keraamilist oodi veele saab Linnagaleriis näha 21. juulini.


Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse üliõpilane Margaret Tali
on juulikuus Eesti Ekspressis suvepraktikal.