Selline läbivalt sirge ja siiras kärisev, kuid psühhedeelsete momentidega rokk. See bänd ei hellita — ei lava peal ega lava taga. Üks rokenroll kõik. Seetõttu läks ka segi, kes mida intervjuu ajal ütles. Vaid Tartus elava solist Janno Reimi vastused olid tuvastatavad. Muidu — rokenroll.

Mis filosoofiaga te seda bändi teete, mis on Nevesis teie jaoks olnud, mis on ta praegu ja mis näiteks kümne aasta pärast?

Nevesis: Mingisugusest kindlast filosoofiast on suhteliselt keeruline rääkida. Bänditegemine ja kõik sellega kaasnev on olnud just see, mismoodi me oma kohta elus ette kujutanud oleme. Parim meelelahutus — sõpradega koos pilli mängida ja luua muusikat, mis endale meeldib. Loodetavasti avaneb kümne aasta pärast sama pilt. Ei näe küll põhjust, miks ei peaks tulevikus musategemisega jätkama.

Vana Paide hevibänd Paradoks on andnud kaks produktiivset pesakonda — vennad Kirsid Ans.Andurist ja vennad Reimid Nevesisest. Millist rolli on Paradoks mänginud Janno ja Erki kujunemisloos, millised on kokkupuutepunktid vendade Kirsside tegemistega?

Nevesis: Kahtlemata on ansambel Paradoks mänginud suurt rolli meie kõigi muusikalises kujunemises. Võib vist öelda, et omal ajal oli Paradoks enam-vähem ainuke äge rokkansambel, kes siinkandis tegutses, ning kindlasti oli see suureks eeskujuks, mis inspireeris omal moel meid kõiki tegema oma esimesi katsetusi muusikas. Vendade Kirsside ja üleüldse Ans. Anduri tegemistega oleme kogu aeg kursis, tegu on väga laheda bändiga. Oleme nendega korduvalt koos esinenud ja vahepeal olime ka ühe prooviruumi poisid.

Aga miks sai üldse just Jannost laulja ja Erkist kitarrist?

Janno: Erki on parem kitarrist kui Janno ja Janno on parem laulja kui Erki. Üks meist on viitsinud korralikult pilli harjutada ja vaeva näha, teine mitte.

Iggy Popi arhetüübi esindajad Eestis on Freddy Psychoterrorist ja Peeter Pask Nyrok Cityst. Välise vaatluse põhjal võib ka Janno vist sinna ritta lisada?

Janno: Iggy Pop on üks minu paljudest lemmikutest ja fantastiline lavakarakter! Olen seda võrdlusmomenti varemgi kuulnud ja võtan seda kui komplimenti. Kuigi jah, keegi meist laval mingit pingutatud ja läbiharjutatud koreograafiaga teatrit ei tee, veel vähem on mõtet püüda kedagi jäljendada. Kogu Nevesise lavapilt sünnib iga kord kohapeal, teeseldud emotsioon ja kokkulepitud tantsusammud ei ole väga meie rida.

Viimasel ajal võib näha albumite tegemises kahte suunda — kas minnakse produtsentide Elmu või Kotka juurde või tehakse ise mõne oskajast sõbra abiga. Teie valisite viimase tee. Miks?

Nevesis: Meie esimese kolmeloolise demo salvestas ja miksis Magnus Andre ansamblist Talbot. Et koostöö Magnusega oli meeldiv ja lõbus ning saavutatud helipilt pälvis palju positiivset tagasisidet, pidasime ainuõigeks salvestada ka album just Magnuse käe all. Magnus Andre mängis suurt rolli ka lugude produtseerimisel ja seetõttu kõlab see plaat just selliselt, nagu ise soovisime ja ette kujutasime.

Heade kontsertbändide puhul kurdetakse tihti, et vot ei saa nad seda energiat kuidagi plaadile pandud. Teil on see õnnestunud — kuidas?

Nevesis: Olulist osa mängis kindlasti see, et plaat sai sisse mängitud live’is. Track’ide arv salvestusel vastab kontsertidel lavalt kõlavate partiide arvule. Pidasime tähtsaks jääda lindistusprotsessis ausaks ning mitte mängida sisse näiteks kolm rida kitarre selleks, et tulem massiivsemalt kõlaks. Asi peab olema ehe.

Albumile on jõudnud ka varem salvestatud lood uues kuues. Ja üldse on ta ainult üheksa lugu lühike — miks nii?

Nevesis: Oleme eneste ja oma loomingu suhtes ise väga kriitilised ja praagime pidevalt päris palju materjali proovides välja. Varem salvestatud lood said nüüd plaadile nii, nagu nad täpselt kõlama peavad. Seda plaadi pikkuse küsimust on vist peaaegu et võimatu üheselt reeglitesse panna ja absoluutset õiget vastust leida. Maailmas on tehtud ja tehakse kindlasti ka edaspidi väga erineva pikkusega plaate. See plaadi pikkus või lühidus ei kõiguta ega paranda muusika kvaliteeti. Nevesise esikalbumile sai üheksa lugu, sest see on selle plaadi jaoks paras pikkus. Kogu kompott mahub ilusti ka vinüülplaadile, mis on ka õige pea plaanis väljastada!

Kõrvalt vaadates tundub Nevesis olevat n-ö skene lemmik, teile pannakse pigem õlg kui halg alla. Kuidas ise oma kohta tunnetate?

Nevesis: Olukord, kus sinult eeldatakse kogu aeg ja ainult absoluutset õnnestumist kõiges, mida ette võtad, lisab omajagu pinget ja vastutust. Teisalt on see selline mõnus jalaga tagumikku, et laisk pillimees ikka kogu aeg ennast liigutaks. Me ise ei pea ennast mingisuguseks “kõige-kõige” kambaks, lihtsalt teeme seda, mida armastame, ja täpselt nii hästi kui suudame.

Moes on rääkida muusikaekspordist. Kuidas teil raja taga läinud on, kui olete käinud? Mõtlen, et Nevesise-sugust sirgjoonelist kütterokki tehakse ikka päris palju?

Nevesis: Igasugust muusikat tehakse päris palju. Tuleb natuke endasse uskuda ja kõvasti tööd teha. Oleme seda meelt, et saaksime igal pool hakkama. Seni on vastuvõtt väljaspool Eestit olnud väga positiivne. Eks me üritame ja punnitame ikka oma varbaid igal pool uste vahele saada. Töö käib ja rauad on tules! Sel suvel mängime peale kodumaiste festivalide veel näiteks Leedus ja Soomes. Lõplikult kinnitamata reisiplaane on rohkem.Nevesise faktidTuli kokku 2008ndal Paides

Koosseis: Janno Reim — vokaal, Erki Reim — kitarr, vokaal, Bert Järvet — basskitarr, Ken Koemets — trummid

Kaverdasid Gunnar Grapsi austusalbumil lugu “Leidmine”

Filmisid Linnahalli tühjas saalis muusikavideo “7 000 000”

Võitsid Jägermeister Rock Liiga 2011

Debüütalbum “Nevesis” koosneb üheksast bändi enda kirjutatud loost

Salvestus toimus Türi Kultuurikeskuses 2012 jaanuari alguses Magnus Andre nupukeeramisel. Albumi masterdas Taavi Aavik Pedigreest

Albumi esitluskontsert toimub 25. mail Tallinnas klubis Rock Cafe