“Rethroned”

(Warner)


“Rethroned” on juba teine Soome kitarristi ja produtsendi Erkka Korhose album kunagiste Top 10 ja madalama kaliibri hittide töötlustega (siit leiab nii A-Ha, Seali, Duran Durani, Depeche Mode’i kui ka näiteks Frank Sinatra repertuaari kuulunud laule). Plaadil teevad üksi või mitmekesi häält lauljad ansamblitest Tarot, Teräsbetoni, Stratovarius ja Sonata Arctica, mis on kõik heavy/power-metal’i ringkondades rahvusvaheliselt tuntud kooslused.


Tulemus võiks olla lõbus (või milline iganes), kuid Northern Kings kõnnib mööda ortodoksse progressiivse metal’i rada ning ei tunne algmaterjali suhtes suuremat halastust. Groteskseimaks näiteks on Kylie Minogue’i kunagine hüpernaiivne menulugu “I Should Be So Lucky”, mis on Northern Kingsi esituses sisuliselt äratundmatu.


Põhimõtteliselt on sellele plaadile iseloomulikud kõik progemetal’i väidetavad plussid – nüansi- ja variatsioonirikkus, läbimõeldus, otsingulisus, perfektsionism –, kuid pikemas perspektiivis on tulemus samane sellega, mida näeme klassikalise muusika kontsertidel – kui paljud neist kuulajaist, kes autori geniaalsusele ja esitajate meisterlikkusele püsti seistes aplodeerivad, näideldud vaimustust ka tegelikult tunnevad?
4