Ida-Tallinna keskhaigla arst dr Helle Nurm (68) tekitas kolmapäeval väikese tormi, kui avaldas Postimehes arvamust, et president Arnold Rüütli eksimus tänavuse iseseisvuspäeva paraadi kõnes võidupühaga oli "selge mäluhäire" ning arstina ei saa ta nõustuda presidendi tagasivalimisega.

"Arnold Rüütli spontaanselt välja öeldud lausetes puudub tihti selge mõte," oli doktor Nurme halastamatu kommentaar.

Ida-Tallinna keskhaigla vabandas eile president Arnold Rüütli ees avalikult ning haigla juhatuse esimees dr Ralf Allikvee kinnitas, et tegu on dr Helle Nurme isikliku ja hinnangulise seisukohaga. Oma kirjatükis Nurm ütleb ka ise, et tegu on tema arvamuse, mitte diagnoosiga.

Ajakiri Eesti Arst on iseloomustanud dr Nurme 65 aasta juubeli puhul teda staažika närviarstina, kes on töötanud Eesti haiglates neuroloogina 1962. aastast peale. "Helle Nurm on aktiivne, õppimishimuline ja uuendustealdis arst."

President Rüütel seletas juulis ilmunud Maalehe usutluses 24. veebruari paraadil öeldut sellega, et tol hetkel meenus talle taasiseseisvumise esimene paraad, mil Eesti mehed kandsid äsja Prantsusmaalt saadud välimundreid, ning see tundus tõelise võiduna.

Maailmarekord une pealt

Eesti ei olnud 20 aastat näinud kergejõustiku maailmarekordi püstitamist oma pinnal, kui Vene vasaraheitjanna Tatjana Lõssenko (pildil) teisipäeval saatis Kadriorus oma riista 77 meetri ja 80 sentimeetri kaugusele.

Teinegi Kadriorus tulnud maailmarekord on vasaraheite oma, sellega sai 1986. aastal hakkama Nõukogude sportlane Juri Sedõhh. Kolmas täistabamus kuulub ida-Saksa kaugushüppajale Heike Drechslerile.

Lõssenko rääkis Vene agentuurile Regnum, et oleks rekordheite eel Tallinnas äärepealt maha maganud staadionile viiva bussi. "Otsustasin lõuna ajal tukastada."

Iraagi kogemusega

Kaitseliidu uueks ülemaks hakkab saama major Raivo Lumiste (37). Mees on teeninud Eesti sõjaväes kogu taasiseseisvumise järgse aja, samuti õppinud militaarasjandust Taanis, Hollandis ja USAs. Ta on juhtinud ka Balti riikide ühist jalaväepataljoni BALTPAT ja osalenud välismissioonil Iraagis.

Lumiste ametisse nimetamine on presidendi pädevuses, kes on riigikaitse kõrgeim juht. Kaitseliidu varasem ülem major Benno Leesik suri tänavu kevadel.

Usuküsimus

Poplaulja Madonna (48), kes just kolmapäeval tähistas oma sünnipäeva, reisib parajasti tuuriga Euroopas. Nii praeguses kontserdipaigas Saksamaal kui mujalgi pälvib aga igati professionaalsest muusikast rohkem tähelepanu ristilöödu kujundi kasutamine laval lauljanna poolt.

Selle kohta on sõna võtnud isegi ametlik Vatikan, pidades Madonna esinemist jumalateotuseks.

Sedalaadi reageeringud on usuasjades ülitundlikuks muutunud maailmas üha tüüpilisemad, nii et tulevikus võib oodata neil teemadel popkultuuris enesetsensuuri - või riskijulgemate üritajate poolt just tähelepanu ligimeelitamist.