... on parim hommikune ärataja?

Guthrie Govani “Wonderful Slippery Thing”. Viimase aasta jooksul olen selle Guthrie kitarrikärinaga enim ärganud, ja see töötab!

... on parim, mille sa just oled avastanud?

Paabeli “Võõrasmees”. Eelmisel suvel Saueaugu teatritalus toimunud vabaõhuetendus “Küüni täitmine” jäi ajanappuse tõttu nägemata, kuid kui Paabel sel kevadel uue plaadiga välja tuli, sai see lugu kohe lemmikuks! Ütleme siis nii, et ma pole seda just avastanud, vaid nad just tulid selle plaadiga ilmale.

... meenutab sulle sinu esimest kontserdil-käiku?

Ummaleelo “Kats sõsart kargasõ’”. Mäletan ähmaselt üht toredat kontserti… olin vast viiene, võimalik, et vanem. Tallinnas esines Ummamuudu, nad mängisid koos seto kooriga Leelonaase, kus laulis ka mu ema, Ummaleelo kava. Leidsin nende lühiplaadi Viljandis õppides… Kui nüüd üdini aus olla, meeldib mulle nende versioon sellest loost isegi rohkem kui Zetode oma.

... on parim peolugu?

Karavani “Popurrii”. See lugu meenutab Värska kultuurimaja diskosid… tõmbas alati käima.

... mis toob pisara palgele?

John Mayeri “I’m Going To Find Another You”. Mayeri plaat “Continum” on ilmselt enimmänginud plaat minu autos. Kui olid “rasked ajad”, aitas see plaat taastuda. Plaadil on kahetine mõju. Ühelt poolt kisub ta kuidagi kurvaks, aga läbi selle pisardamise hoopis puhastab.

… muutis sinu arusaamu muusikast?

Tõmban selle küsimuse siinkohal väheke kitsamaks. Minu arusaama folkmuusika olemusest muutis ansambel Hoven Droven, instrumentaalne folk-rock-bänd Rootsist, ja eriti nende esimene plaat “Hia Hia”. Hea sõber ja bändikaaslane Kristjan Priks tõi selle plaadi ja kui esimest korda kuulasin, olin vapustatud! Zetod olid siis just alustanud ja Hoven Droven on meie liikumist kindlasti paljuski mõjutanud! Huvilistele soovitan otsida Hoven Droveni repsist “Bruvals”, “Are Polska”, “Myhrhalling”!

... on parim, mida kõik võiksid kuulata?

Orelipoisi “See alles jääb”.

... on parim, mis kellelegi teisele ei meeldi?

Kurikuulsa “Seto bändi” Winny Puhhi uue plaadi esimene lugu “Wonder­bra” võib meeldida küll paljudele, aga ei meeldi ühele mu parimale sõbrale ja bändikaaslasele Jaan Jaagole (mitte see maadleja) ja juba kiusu pärast meeldib see mulle tohutult. Võib-olla plaadile poleks ma seda pannud. Ilmselt tekitas see lugu ja selle loo pealelendamine plaadil esimesena nii mõneski kuulajas “MIDA?!”-efekti! Küte!

... parim, mis sobiks su matustele?

Bobby McFerrini “Don’t Worry Be Happy”. See lugu aitab lihtsalt edasi minna!

Millist lugu sa vihkad?

Ei leidnud sellist! Kindlasti on see olemas… eks igal “sital” lool on oma põhjus, aga muusikuna austan ja tolereerin ka neid! Samas teen ka erandeid.

* Zetode järgmised kontserdid toimuvad 10. juulil Värska laululaval ja kultuurikeskuses, 17. juulil Hiiu Folgil.