Suurõ Pilvõ järgmine suurem esinemine toimub Londonis, Kings Place’is tuleva aasta 25. veebruaril. Kuid veel selle aastanumbri sees teeb ansambel kindlasti plaadiesitluse Võrumaal, kust enamik koosseisu liikmeid ka pärit on.

“Päev muusikas” rubriigi alalistele, kuid olulistele küsimustele vastab Robert Jürjendal.

Milline lugu ...
... on parim hommikune ärataja?

Oojaa… sõltub, millal ärgata. Äripäevadel piirdun rutiinse mobiili äratushelinaga, aga hubastel nädalavahetustel sobib mulle Penguin Cafe Orchestra pala “Music for a Found Harmonium”.

... on parim, mille sa just oled avastanud?

Kitarrist Ben Monderi lugu “Luteous Pangolin” tema plaadilt “Excavation”. Kuulsin selle loo väga huvitavat versiooni hiljutisel Viljandi kitarrifestivalil duo Ben Monder – Kristjan Randalu esituses.

... meenutab sulle sinu esimest kontserdil-käiku?

In Spe “Päikesevene”. Selle bändi kontsert 80ndate alguses oli omaette sündmus, mis jäi kauaks põue tukslema.

... on parim peolugu?

Ei ole just suur peolõvi, aga Talking Headsi lugu “ Once In A Lifetime” plaadilt “Remain In Light” paneb kepsud käima.

... mis toob pisara palgele?

Väga sügavalt mõjub Radioheadi “ Knives Out” albumilt “Amnesiac”. Näiliselt lihtsas loos toimub mitmel tasandil korraga väga palju.

... muutis sinu arusaamu muusikast?

Üks neist on kindlasti Brian Eno “Music For The Airports” albumilt “Ambient 1” – hõre helidemaailm, aga iga heli on omamoodi kosmilise tähendusega.

... on parim, mida kõik võiksid kuulata?

“Malka Moma” plaadilt “The Mystery Of Bulgarian Voices and Music”.

... on parim, mis kellelegi teisele ei meeldi?

Ka parima tahtmise juures ei suuda ma sellist lugu leida – minu tutvusringkonnas on inimesi vabaimprovisatsioonilise muusika sõpradest klassikalise koorimuusika sõpradeni välja. Ja pealegi, muusika on minu jaoks ikkagi kommunikatsioonivahend. Ja parim viis ennast väljendada.

... parim, mis sobiks su matustele?

Parem, kui seda küsimust poleks olnud. Ei suuda ega taha nii pateetiliselt mõelda. Kui, siis midagi äärmiselt minimalistlikku, näiteks lihtsalt linnulaul.

Millist lugu sa vihkad / ei salli?

Vihkamine on emotsionaalne kategooria, mida ma muusika hindamisel kindlasti ei kasuta. Maailmas on palju asju, mis mulle ei meeldi – no mis siis teha. Muidugi, kui keegi tahab mulle närvidele käia, siis sobib selleks hiilgavalt Kenny G imalmagus helikeel. Samas võib juhtuda, et ka tõsiselt hea lugu muutub tülgastavaks, kui seda päev-päevalt pidevalt mängitakse. Aga ka siin ei saa ma olla lõplik – võib-olla ajab selline olukord mind hoopiski naerma.