EKAs viimast aastaringi kunstiteadust tudeeriv Maria on tõenäoliselt ainus eestlane, kes töötanud süvakulmudega muusikaajakirja The Wire juures. Seda küll praktikandina, aga siiski, ja Maria meenutab praktikandikuid sedasi: “Orjasin, tutvusin uute huvitavate inimestega, vaatasin, kuidas asjad käivad, kuulsin klatši à la Mira Calix on idioot ja Autechre vihkab wire’t, sain muusika OD, jne, ühesõnaga, nagu vist ikka praktikant mussiajakirjas. Pigem formaalne kui sisuline, aga äge.”

Esimese laivi rambipalaviku leevendamiseks võtab Maria istet ja kõneleb, milline muusika teda saadab.

Milline lugu on parim ...

... hommikune ärataja?

Kunagi ma käisin hommikuti jooksmas ja kuulasin NEU! “Für Immerit”, motorik biit sobis hästi ringide jooksmiseks ja äratas üles ka. Paraku jooksmas enam ei käi ja tõusmisega on üldse suuri raskusi. Puudub, nagu öeldakse, motivatsioon.

... mille sa just oled avastanud?

The Wingsi “Girlfriend”. Viibisin just UKs, kus mulle tehti selgeks, et Paul McCartney biitlite järgset loomingut on piinlik kuulata, aga seal riigis mõeldakse üldse liiga palju lahe-olemise peale.

... on parim peolugu?

Need tulevad ja lähevad. Mul on mõned lähedased isikud, kes rohkem kätt aegade pulsil hoiavad. Aga Londonis elutsemine õpetas selle linna rütme hindama.

... duši all kaasalaulmiseks?

Tavaliselt kummitab ikka mingi idiootsus. Valede sõnadega, stiilis “Serviis võlus mind, serviis haaras mind, serviis võttis mind, kui esmakordselt kuulsin laulmas sind”.

... mis toob pisara palgele?

Neil Youngi “Harvest Moon”. Kunagi isa väitis, et kui vanaks saan, hakkan ka kantrit kuulama. Ma protesteerisin agaralt, kuna see ei tundunud nii-öelda hip, aga tundub, et tal oli õigus. Kui puberteedieas läks mingite lugude peale nutupill liigagi kergesti lahti (emoperiood), siis nüüd on see nimetamatu igatsustunde esinemine pigem harv ja seda erilisem.

… uinutaja?

Ma ei saa enne uinumist midagi kuulata, kuna süvenen ja uni läheb ära. Moe pärast võiks ju siinkohal nimetada mõne Eno ämbiendiplaadi, lihtsalt, et ebajumal saaks ära mainitud.

... mida kõik võiksid kuulata?

Igaüks kuulaku, mida soovib. Aga ehk võiks üldiselt rohkem heli peale mõelda ning ka argiseid kõlasid enda ümber tähele panna. Olen õige pisut field recording’ut harrastanud ja ausalt öeldes eelistan vist neid helimälestusi lõpututele digipiltidele.

... mis kellelegi teisele ei meeldi?

Ma olen suur halva maitse apologeet, seega, neid lugusid on päris palju. Viimasel ajal Joanna Vega “Need U So”, küll on kaasahaarav. Kuulasime üks õhtu sõbraga ka näiteks DJ Bobo “Everybodyt” – meeldis väga. Tsiteerides Bobot: “Music is what I’m living for”. 

... mis sobiks su matustele?

Eks ikka Sparksi “Number One Song in Heaven”. Sõnade pärast. Ja see lugu on nii (moroderlikult) ülev, matustelt võiks ka pigem selline positiivne noot kõlama jääda. Gabriel plays it, God, how he plays it...

Millist lugu sa ei salli?

Ei salli nõdrameelset määgimist à la Enrique Iglesias. Valuhell ätituud ajab pea valutama. Mees, võta ennast kokku!

tuhni ja kuula 

? Biidil esitleb oma debüütsinglit trio Antonina, ning performance-karaoke-õhtujuhina astub üles – üks Areeni 2010 tulevikutähti – Dmitri Gerasimov. Plaate mängivad DJd Tauno Maarpuu ja Madis Nestor.