TÕNIS KAHU


Iron Maiden
“Rock In Rio” STRONG>
(EMI)

Koomiline ja sentimentaalne on see vana briti hevi muidugi, aga mõõdukas kogus Iron Maidenit ei tee paha, vahelduseks kalorivaesele nu-metal’ile.
“New Brave Worldi” turnee läbis Tallinnatki. Kontsert Brasiilias, niipalju kui selle kaksikalbumi põhjal võib otsustada, läks 2001. aasta jaanuaris täiega korda. Kõik, kes räägivad kaheksakümnendadest kui pööraste soengute, sensibiilse moe ja elektropopi ajastust, on kergelt ebaadekvaatsed. See oli ju ka Iron Maideni aeg. Raadios loeti ette katkendeid Bruce Dickinsoni romaanist ja soovisaadetes kõlas “The Number Of The Beast”. Siiamaani leidub inimesi, kes käivad ringi Iron Maideni T-särkides. Mida kaugemale Tallinnast, seda rohkem neid on. Näiteks Kambjas müüsid lätlased neid eelmisel suvel 50 krooni tükk ja ostjaid jätkus. 8

MART JUUR

Erinevad esitajad
“Funked! vol 1 ’70-‘73”
“Funked! vol 2 ’73-‘77”
“Funked! vol 3 ’77-‘80” STRONG>
(Universal)

Kuidas hinnata CD-kõrvetamise ajastul kolme erinevat plaadikest, kus funk’i kümnendist 70? On see, nagu öeldakse, essentsiaalne? Nääh, nagu ikka, 70ndate funk’i – ja mis tahes teise žanri – dekaadi põhiolemuse kokkuvõtuks kulub vähemalt 25kettaline CD-box (midagi sellist kuskil isegi ilmus, kui mu mälu…). See on põgus esimese kursuse materjal “Sissejuhatus (70ndate) funk-muusikasse”, mis kõlab sellegipoolest hästi.
Mis neil peal? Ohtralt vana meinstriimi endastmõistetavaid: James Browne, Marvineid ja Barrysid, Kool & The Gange ja The Temptationseid, Cameo’id ja Gap Bande, ridamisi selle aja r’n’b-tabeli number üks lugusid. Kuid mentalim materjal on sama tabeli tagumisse ossa jäänud: Bobby Byrd (vol 1), The Jackson Sistersi kadunud klassik “I Believe In Miracles” (vol 2), Creative Source’i 11-minutiline “Who Is He And What Is He To You” (vol 2) ja Roy Ayersi “Love Will Bring Us Back Together”. Jube hea.
Mida siis ikkagi öelda? See muusika on nii või teisiti just-öeldult jube hea, osa 2 mu lemmik, kuid 70ndate funk on jube 90ndate värk. Eks. Sooviks juba 80ndate klubi-funk’i pakendeid; ei jaksa ja pole aega maha-laadimise ja kõrvetamisega tegeleda nii palju. 8/9/8

SIIM NESTOR