“Growing Up Is For Trees”

(Telegram)

7/10

Esimest korda nägin neid Hollandis, paar ­tundi pärast seda, kui olin maitsnud kohaliku kohvipoe kondiitrileti hõrgutisi. Ja mulle tundus korraga, et tohutu suurele lavale ilmus mitukümmend eri soost ja eri vanuses Rootsi amatööri, kes ühe vuntsidega profi juhtimisel tegid, kes mida oskas – puhusid pasunaid, tõmbasid lõõtsa, lõhkusid keeli, lõid trummi või erinevaid suvaasju kokku, peamiselt laulsid, või kui sedagi ei osanud, siis tegid laulusõnade moodi liigutusi. Saateks tere asemel rahva peade kohale paisatud mituteist värvilist puššpalli.

“Kõlab nagu EÜE kokkutulek!” mõtlen praegu. Aga tookord polnud aega mõelda. See oli täpselt nagu unenägu, tohutult haarav, loogiliselt absurdne, vedas, et magama ei jäänud.

Hiljem, juba ärkvel olles, fakte uurides, selgus, et kõik peab paika. Ongi selline ansambel olemas. Kõik samast väikelinnast. Ja neid on laval nii palju, kui palju hooaeg lubab – tavaliselt 17 kuni 30 inimest. Ja neid juhib Emanuel Lundgren, kes kirjutab kõik need elujaatavad, need vaimukad, need kaasalauldavad, nakkavad sõnad ja viisid. Tema ongi mu arust I’m From Barcelona. See suur asi. Need teised on äkki lihtsalt Jönköping Massive.

Oma viiendal albumil on Lundgren tippvormis. Kui kusagil varitsebki suur vaimukas kalambuur, siis see ainus jääb plaadikaanele. Malevasõprade koor on kui kaja, nii et parimad lood on intiimsed ja isiklikud. Keegi eriti ei sega, kui Emanuel võtab üles oma vana allegooria: puuladva poole vaatamine, puu otsa ronimine ja sinna maja ehitamine, puu otsas elamine ja puu olemuse üle targutamine ning siis mõtisklused teemal, kuidas puu otsast alla saada ja mis siis edasi saab.

Emanuel. Ta korjab sinu suvaliselt maha pudenenud mõtted üles, loksutab need peos segamini, sülitab korraks sisse ja puistab siis su kõrva tagasi. See on päris folk, see on post-folk (ka Cardigansi Nina Persson on Jönköpingist), see on nagu päriselu, haarav, loogiline, ja piisavalt optimistlik , et saaksin korrata: juhuks, kui see Rootsi malevasuvi saab lõpuks läbi, kui see mees väsib oma kuluka kamba kaasaskandmisest, siis teinekord teate plakati pealt lugeda: Emanuel Lundgren.