Peo idee autor ja lavastaja on Üllar Saaremäe. Mind palus ta endale appi muusikalise poole peale. Õigemini sai idee alguse aasta tagasi suvel Vargamäel, kus toimusid “Vargamäe kuningriigi” etendused. Nende lõppedes, väikesel peoõhtul tuligi Üllar mõttele, et miks mitte korraldada selline punklaulupidu ja küsis, kas ma oleksin nõus kaasa lööma. Olin nõus.


Kas php.allstarz.ee leheküljel näidatud laulude nimekiri kehtib? Kes repertuaari koostas?


Laulud on kõik kehtivad, aga sinna lisanduvad mõningad üllatused. Lood valis välja peo idee autor Üllar Saaremäe. Minu hoolitseda jäi, et need saaksid kooridele lauldavasse vormi ja et saateorkester sellega kokku kõlaks.



Punk on pigem meeste värk. Palju te naishääli loodate kohale saada?


Kas ta on pigem meeste värk? On ju küll väga värvikaid esindajaid ka naisterahvaste hulgas, näiteks Merca! Kuna seaded on kõik tehtud segakooridele, siis on seal nii meeshääled kui naishääled ja nende kokkusaamiseks ei olnud erilist vaeva näha vaja, huvi oli nendepoolne.


Kas tegite kõik seaded ise?


Mina ei teinud seadeid! Seaded koorile tegi mu hea sõber Andres Lemba ja seaded orkestrile Tiit Juurikas. Ja nad tegid oma tööd väga hästi!


Selles nimekirjas on lisaks kooridele kohandatud pungile ka üldtuntud “Tuljak” ja “Koit”. Minu pealiskaudne loogika ütleb, et punk kui suhteliselt primitiivne helikeel on lihtne koorirepertuaari ümber seada. Vastupidine peaks palju raskem olema.



Oli korraks tõesti mõttes, et kohandada need kaks laulu punklaulupeole, aga otsustasin siiski mõlemad välja jätta. Nende õige koht on ikka üldlaulupidude repertuaaris, kus nad omavad kindlat kohta ja traditsiooni. Punklaulupeol on omad laulud!


Missugused on kõige huvitavamad probleemid, millega peo ettevalmistamisel kokku olete puutunud?


Ilmselt need tekivad 7. juuni hommikul, kui koorid ja orkester esimest korda kokku saavad.


Ootan seda suure huviga ja siis on näha, mis probleemid tekivad ja kuidas neid lahendada. Kui nad üldse tekivad...


Teie enda senised suhted pungiga?


Ei ole olnud seni suhet.


Kes sellest üritusest rohkem võidab: koorilaul või punkliikumine?


Kas alati peab keegi võitma? Pigem on hea meelde tuletada laule, mida punkliikumine omal ajal tekitas ja lõi. Neid taas kuulda ja laulda võib-olla veidi teistsuguses ja harjumatus vormis. Kindlasti olid need omal ajal samasugused vabadusvõitluse lood nagu ka teisest stiilist tulnud. Oma teksti ja mõttega olid (on) need oma aja erksad mõttevälgatused ja neil on ajaloos oma kindel koht.


Arvata võib, et nagu punküritustel ikka, paneb publiku distsiplineerimatus teid tugeva surve alla? Kuidas te sellest üle kavatseda saada?


Ma ei veaks paralleeli sõnade “punk” ja “distsiplineerimatus” vahele! Olen kindel, et need inimesed, kes tulevad vanu häid lugusid kuulama, ja ka need, kes neid esitavad, ei tule sinna selleks, et näidata üles oma distsiplineerimatust, vaid soovist saada osa sellest muusikast kas kuulaja või esitajana.
Koguni viie punklaulupeol kõlava laulu autor Villu Tamme: kas sa ise peole lähed?

Lähen, see on eiramiseks liiga lahe sündmus, suve tähtsaim kontsert, olulisem kui Sex Pistols Saku hallis. Ainus jama, et samal nädalavahetusel toimub üks rohke alkoholiga üritus, kus me ka ise eelmisel õhtul mängime, nii et pean vaeva nägema, et pohmell koorilaulu kannatamiseks liiga ränk poleks.

Millised on sinu enda eredaimad mälestused seoses laulupidudega?

Mäletan, kuidas ühel nõukogudeaegsel laulupeol kogu rahvas laulis kaasa lugu “Mu isamaa on minu arm”, see oli võimas, täielik laulev revolutsioon, inimeste näod olid ikka väga ülevad. Muidugi lauldi seejärel peaaegu sama rõõmsalt kaasa ka nõukogude hitti “Olgu jääv meile päike”. Lõpuks pandi valjuhääldajatest mingi jõle marsimuusika plärisema, et rahvas laiali läheks. Ernesaks ei andnud alla, sai sellest hoopis lisajõudu, püüdes eriti hoogsa vehkimise abil sundida koore plärinast üle laulma.

Kui see oleks sinu teha, siis mis laulu (või laulud) sa veel punklaulupeo repertuaari lisaksid?

Üritasin Saaremäele pähe määrida Punk T lugu “Punk on lahe”, aga ei läinud läbi. Minu meelest olnuks see kogu asja olemust lausa filosoofiliselt kokku võttev hümn. Lisaks on väga ülekohtune, et Psychoterrori looming on välja jäänud, ikkagi Eesti parim punkbänd ju.