Isegi kõige haritumale poliitikaseletajale Enn Soosaarele, “miks peavad hoiakutelt ja suhtumistelt suhteliselt lähedal seisvad erakonnad pidevalt rivaalitsema”? Miks nad, intelligentsed inimesed, pidevalt kraaklema, miks nad ei võiks rahva kasuks kokku leppida? Milles seisnevad õigupoolest minuga ühel ajal ülikoolis käinud Mart Laari ja Mart Meri maailmavaatelised vastuolud?

Miks on rahva, kes aastasadu unistanud vabadusest ja veel hiljaaegu Läände põgenemisest, uueks loosungiks “Vali kord!”, mitte “Vali vabadus!”? Miks unistavad “Rahvaliidu” juhid surmanuhtlusest riigis, kus mõrvade eest süüdi mõistmisel tehakse saatuslikke vigu? Rääkimata sellest, et surmanuhtlus on Euroopas üldse kuulmatu ja muudaks meid paariariigiks.

Millegipärast tappis terroriorganisatsioon “Rahva tahe” Venemaa kõige liberaalsema keisri Aleksander II, pärisorjuse kaotaja, keda ülistas juba Koidula. Nii et rahva tahtest ei tea kunagi, milleni see viib.

Rahva tahe on rahva rulett. Me ei tea, kas selle mängu tulemus rahuldab ühtegi mängijat. Ometi on see rulett parim teadaolev tee aususele ja heaolule. Nii et mingem ikka valima, saagu või sitem.