esipaar - amerikanism, mida on viimasel ajal pruugitud meie presidendi ja tema proua kohta. Varem on sellega märgitud põhiliselt võistlustantsijaid ja rannavolle mängijaid. Eestis kui parlamentaarses riigis, kus rahvas presidenti ei vali, tuleks pidev jauramine presidendi ja tema pere ümber ära lõpetada ja lasta esipaaril targu talitada neile põhiseadusega antud nišis.

glaubitzgate - siinses diplomaatilises seltskonnas ja Hollandi meedias käibel olev eufemism, mis iseloomustab Eestist ennetähtaegselt lahkuva Hollandi saadiku Hans Glaubitzi ja tema neegrist boyfriend'i tekitatud afääri, millega rikuti nii Eesti kui Hollandi mainet.

hell spordipeer - moodne hellitusnimi sportlike vanemate kohta, kes võsukestele pealegi positiivseks eeskujuks. Hiilinud käibesse nišiajakirjast Sahtel.

hüstra - Eestis levinud valimiseelne vaimne seisund. Väljendub peamiselt avalduste, nõudmiste jne vormis.

imurauto - eriotstarbeline auto, millega imeti nädalavahetusel Tallinna tänavailt prügi. Imurid imesid himukalt ning imurus jätkub edaspidigi ja tagab meile nauditava elukeskkonna. Õismäel imeb AS Jaakson ja Ko, Pirital AS Teho.

kaelustamine - jälgimisseadmete panemine loomadele ja vangidele ehk kurikaeltele. Võrdluseks - linde rõngastatakse. Kui sõber sind kaelustab, vaata enne järele, ega ta vabakäiguvang pole.

kultuurikapten - noore põlve tartu popkultuuritegelased, kes ise ennast selle nimega kutsuvad. Tahavad maale kultuuri tuua. Mõiste pärineb itaalia rahvaliku koomilise farsi ühest tegelasest - capitano'st - ärplevast sõjamehest, kes hooples oma vägitegudega, mida tegelikult ei olnud.

matrjoškafilm - alles see oli, kui matrjoškade kui Eesti kõige silmapaistvama turisminänni vastu sõda alustati. Nüüd tutvustab filmilavastaja Michael Haneke matrjoškat kui metafoori mitmetasandilise visuaalteose avamiseks - ikka nii, et suure sees on väiksem, teed selle lahti, tuleb järgmine... Ja nii võib kriitik mõnusalt erinevaid tõlgendustasandeid pidi oma arutluskäiku lohistada.

miip - kunstsõna, ei tähenda mitte midagi või võib tähendada kõike; pseudoeksperimentaalsuse sümbol, mõttetu jama. Näiteks võib öelda, et tartlased astusid "Kangelasema toitepiimaga" sügavalt miibi sisse.

mälupulk - moodne mäluvorm, mis võib kaduma minna. Viimati läks kaduma kaitseministeeriumist, aga millise ministri ajal - kas Margus Hansoni, Jaak Jõerüüdi või Jürgen Ligi ajal -, on mälukaotuse tõttu raske tuvastada. Juhuslik inimene leidis mälupulga tänavalt ja nüüd säilitatakse seda kaitsepolitseis.

naisleiutis - pehme või emotsioonirikas uudistoode. 23. märtsil toimus konverents "Naised, innovatsioon ja ettevõtlus" ning naisleiutiste näitus, kus pöörduti tulevaste ettevõtjate poole, et nad oskaksid täiuslikumalt kasutada ära oma vaimset energiat innovaatilise ning konkurentsivõimelise ettevõtluse edendamiseks.

pihv - noorte väljend naisterahva tähistamiseks. Ei pruugi omada sarnaseid omadusi samanimelise lihatootega. Mõningatel andmetel täiesti neutraalse tähendusega, teistel andmetel aga tähistab sõbrannat, kellega on intiimselt hullatud.

puine - noorsoo hulgas laias käibes olev universaalne väljend iseloomustamaks midagi ebameeldivat, halba, koledat, õõvastavat, kohutavalt igavat jne. Vastandsõnaks on "soliidne".

rassismitalunik - ehk värviliste eest Eesti Vabariiki pagenud ja siin lahkelt vastuvõetud jänki Craig Cobb. Loomise Kiriku liige peab Raplamaal rassismitalu, kuhu on oodatud kõik rassismihuvilised ja argpüksid üle maailma. Welcome to Estonia, George Bush Jr!

salakatoliiklane - isik, kes on ametlikult üht, aga mitteametlikult teist usku, tänapäeva variseri nimetus. Selline oli Kosovo president Ibrahim Rugova, kes ametlikult oli muhameedlane, aga "sisemiselt" katoliiklane. Vastureformatsioonile selline asi meeldib.

soojad matused - aina rohkem populaarsust võitev kombetalitlus, mille käigus kadunuke tuhastatakse. Ideaalis võiks ka tähistada mälestamisega kaasas käivat meeldivalt "kodust" õhkkonda.

tuletisinstrumentide elektrooniline kauplemissüsteem - uus eriala, millega oma sõnul tegeleb nüüd USAs kohtuteed käinud Jürgen Kaljuvee. Areen tahab teada, kus sellist eriala õppida saab. Või kuulub see elukunstniku haridusprogrammi?

tättend - Jaan Tätte kirjutatud pseudofilosoofiline, massidele mõjuv, kergelt coelho'lik teatritekst. Teatriringkondades aastaid ringelnud väljendi tõi lõpuks avalikuse ette EPLi reporter Andris Feldmanis. Kasutatakse ka tegusõna "tättendama", s.t esitama tättendit.

tölla-mölla - see on see, kui suusanina jääb lumme kinni ja suusataja kukub ise ninuli. Tulnud käibesse viimasel Viru maratonil.