“Viies kabinet”

Ajakirjade Kirjastus,

2008. 132 lk


Tuntud südamearsti Rein Vahisalu “Viies kabinet” on valusalt tõetruu pilguheit tänapäeva ja lähituleviku meditsiini. Peategelane on Arst selle sõna parimas tähenduses, aitaja, kes on harjunud patsiendile silma vaatama. Paraku on tal järjest raskem sobituda patsiendist distantseerunud tänapäevahaiglasse, kus troonivad klienditeenindajad, reklaami-, müügi-ja projektijuhid ning kvaliteedinõunikud. Haiglast on saanud äriettevõte, kus masinavärgis oravana ringikappav Arst saab halastamatult piitsa, sest aeg on raha ning patsient on vahend selle teenimiseks.


Kabinetiukse taga ootavad aga krussis närvidega noored eduinimesed, kellel on samuti kiire. Sageli ei eeldagi nad enam Arstilt silmavaatamist ega ära­kuulamist, vaid nimetavad end pigem Klientideks ning soovivad teenust saada.


Arstil on valida – kas sobituda kuuleka mutrikesena ametnike armee loodud masinavärki või loovutada oma koht järgmisele ja kuulekamale.


Mõtlemapanev ja hoiatav lugemine nii tervishoiuametnikule, arstile kui patsiendile. Ehk mõistab viimane nüüd ametnike kadalipu kiuste arstikabinetti jõudes paremini, miks Arsti tool tühjaks on jäänud.