Seega on põhjust küsida, kuidas on Robotexist saanud kosmilise mas­taabiga sündmus. Selja taha on jäänud Mustamäe liivikute taga Tallinna ­Tehnikaülikooli spordihoones peetud festivalid, kus oli hirmus trügimine, palju õhupalle ja väga ebamugav lastega kohale jõuda. Ka festivalid Pirital Eesti Näituste paviljonides kannatasid mitmesuguste lastehaiguste all, sadade autode parkimine ja laste „manageerimine“ oli vaevaline.

Hea mõte olid arvutid, mille küljes oli kaabliga ühendatud LEGO Mindstorms EV3 põhimoodul. Nii sai laps kohe programeerimisoskust proovida.

Tänavune ­Robotex peeti Saku ­suurhallis ning see tundus üritusele lausa ideaalne asukoht. Palju parklaruumi nii halli ees kui Rimi ning Rocca al Mare kaupluste parklates. Festival oli hoomatava suuruse ja loogilise põrandaplaaniga. Põhimõtteliselt sai ühe ringkäiguga kogu Robotexile tiiru peale teha. Tundus, et eksponente oli vähem, aga lastele kättesaadavat tegevust rohkem.

Hea mõte olid arvutid, mille küljes oli kaabliga ühendatud LEGO Mindstorms EV3 põhimoodul. Arvuti ekraanil oli avatud programmeerimisaken ja kui lapsel asjast aimu oli, sai ta kohe midagi kokku programmeerida. Selliseid kohapeal programmeerimise võimalusi võiks palju rohkem olla.

Suurematest robotitest oli kohal Milremi liikurplatvorm ning lastele pakkus suurt huvi lumekoristusrobot Lumebot. Tallinna Tehnikaülikoolil oli muljetavaldavalt suur väljapanek, nad müüsid väga lapsesõbraliku hinnaga (5 eurot) Tal­Techi logoga erivärvilisi laste trikoosärke. Aga oma põnevat ­Wingcopterit oleks võinud rohkem promoda! Rohkem kui varem oli virtuaalmänge. Nende puhul võiks soovitada lühikeste, paariminutiliste mängude kasutamist, aga õnneks oli virtuaalprillides nähtav üldjuhul ka ekraanile kuvatud. Tore, et peaaegu täiesti olid kadunud hiiglaslikud klaaskommide kausid ekspositsioonidel. Kaks Hesburgerit ring-galeriil toitsid rahva ära ning meelitasid kohale ka punases Robotexi pusas „tunnelimehe“ Peter Vester­backa. Näha oli paljudest eri rahvustest ja rassidest inimesi, ühe Aafrika riigi laigulistesse moondamisrõivastesse riietatud noortest täiskasvanutest koosnev võistkond hõivas toitlustuskohas peaaegu kõik lauad ja toolid.

Hiljem Robotexi veebist uurides sain teada, kui palju imelisi ja põnevaid atraktsioone festivalil nägemata jäi, sest ei osanud neid ise otsida. Igal väljapanekul võiks olla inimeste peadest kõrgemal mingi suur silt või tahvel, kuhu on kirjutatud, mida just neil on põnevat pakkuda. Nii leiaks tuulamise käigus ka tuumakamad terad kergemini üles!