Valitud nimed 70ndate saksa muusikast, peale The Scorpionsi:

Can
60ndatel Kölnis kokku tulnud ­Saksa rock’i imegrupp, mis kummutas paljude muusikasõprade arvamuse, et sakslastel puudub funk’i tunnetus. Kuulake näiteks Cani 18minutilist lugu “Halleluwah” 1971. aasta albumilt “Tago Mago”. Klahvpillidel möllas Stockhauseni õpilane Irmin Schmidt, inimtrummimasina osa täitis möödunudaastasel HUHil esinenud Jaki Liebezeit, kitarri venitas Michael Karoli, laulu veeretas – samuti Eestis käinud – jaapanlane Damo Suzuki ja bassi-wizard’i osa oli vana vuntsi Holger Czukay kanda.

Neu!
Kraftwerkist lahkunud kuttide ­Michael Rotheri ja Klaus Dingeri duo, kelle oskus teha perfektset autosõidu-rock’i sai inspi­ratsiooniks hiljem ka Kraftwerkile. Kuulake näiteks Neu 11minutilist lugu “Für Immer” 1973. aasta albumilt “Neu! 2”. Michael Rotheri koosjämmingud Clusteriga aka grupp Harmonia oli Clusteri ja Neu! kena laps. Neu! oskusest groove’i võluda on võlutud olnud mitmed hilisemadki kuulsad bändid, Kraftwerkist kuulsamadki.

Konrad Plank
Tuntud ka kui Conny Plank ja krautrock’i Phil Spector – oli vana habe Kölnist, kes oli põhimõtteliselt kõikide saksa bändide liige – enamasti produtsendina. Saagu nimetatud vaid mõned: Guru Guru, Cluster, Neu!, Kraftwerk, DAF, Scorpions (sic!), Harmonia, Ash Ra Tempel, Can’i Holger Czukay jne. Kui siia panna otsa veel posu Conny Planki produtseeritud inglise new wave-bände (­Eurytmics, Ultravox), saab klaariks, kuhu saksa mõju jõudis. Conny Plank suri 18. detsembril 1987. aastal vähki ja keerab praegu ilmselt paika teispoolsuse saunde. Ilmselt oleks ka Eestis kohta mingilaadsele Conny mälestusüritusele.

La Düsseldorf
Kuna kõnealune kraudiskene ei kuulu muusikatööstuse mõttes suurte skenede hulka, võib siin täheldada risti-rästi läbipõimumist. Ärge nüüd üllatuge, et La Düsseldorfi projekti taga oli Neu! sepp Klaus Dinger koos oma venna (oeh!) Thomas Dingeriga. La Düsseldorf kannab eneses küll sarnaselt Tangerine Dreamiga krautrock’i proge­vaimu, kuid seda koos Neu! motoorse ­kiirusega. Kuulake näiteks La Düsseldorfi 20minutilist lugu “Cha Cha 2000 2000” 1978. aasta albumilt “Viva”, see on Bowie “­Heroesi” jultunult tantsisklev vennasversioon. La Düsseldorf müüs muuseas väga hästi, miljonites.

Tangerine Dream
Võiks ju öelda, et tegemist oli saksa Pink Floydiga, aga emma-kumma suhtes oleks see siis ebaõiglane. Dinosaurus ja hüperlink on Tangerine Dream aga kindlasti. Grupi asutaja oli 1967. aastal Edgar Froese ja on olnud liige ka läbi grupi ajaloo. Kuid vähem või rohkem on olnud selle liikmed ka Joseph Beuysi käe all skulptuuri õppinud, Clusteri liige olnud ja krautrock’i vaat et olulisemaid orgunnijaid Conrad Schnitzler. Samuti üks elektroonilise muusika issidest Klaus Schulze, kes tegi bändi nimega Ash Ra Tempel, kus üheks liikmeks oli AD 2007 LCD Soundsystemit otseses ­plagiaadis süüdistav Manuel Göttsching.
Huvitav oli see 70ndate Saksamaa, ka siit 21. sajandist järele kajades.

A.T.Y