Mis või kes on favela?
  • Favelad on tühjadele territooriumidele käepärasest materjalist kreatiivselt püstitatud vaeste inimeste illegaalsed elupaigad Rio de Janeiro’s. Lähima visuaalselt sarnase näite leiab mõne Vene suurlinna ümbruse daatšade rajoonidest, kus inimesed on kitsikuse tõttu suvilasse kogu aastaks sisse kolinud ja kõige kättesaadavaga maju soojemaks tuuninud.
  • Viimasel ajal on mõned Brasiilia favelad end üha enam legaliseerinud: neisse on ilmunud vesi ja elekter, paremal juhul ka prügimajandus. Valitsuse vastavaid projekte nimetatakse linnaosa desfaveliseerimiseks.
  • Kasutan portugalikeelset terminit favela, sest ega eesti keeles head vastet ei ole. Vaeste-patuste alev ehk. Slumm on ju ka laensõna, jäägu siis parem originaal: favela.
  • Favela termin sündis 1897, kui rühm sõdureid naasis Brasiilia kirdeosast pikaleveninud kodusõja moodi Canudose lahingust Rio’sse ja neile (ning kaasa toodud pruutidele) oli vaja ruttu tekitada elukohad. Ühele seni üsna tühjalt seisnud mäele Rio linnas ehitati kiirelt barakkide moodi ajutised majad – linnaosa nimeks sai Favela. Sealt levis nimi vaikselt ka teistele mägedele, kuhu vaesem rahvas järjest oma hütte ehitama hakkas. Tänaseks, 110 aastat pärast oma teket, on favela üldtermin, mida kasutatakse ka teistes linnades ja maades.
  • Favela vaat et sünonüümiks on saanud morro, mägi portugali keeles. Põhjus on lihtne: tühi omanikuta maa, kuhu onnid üles löödi, asus tavaliselt karmi tõusunurgaga mäeküljel, kuhu ükski ehitusreegel ontlikku villat ehitada ei lubanud. Vastandpaarina kasutatakse tihti väljendeid mägi ja asfalt – kitsukestele mägitänavatele ei jõua linnavõim kuidagi; seal, kus algab asfalt, lõppeb favela.
  • Ainuüksi Rio de Janeiro’s on hetkeseisuga kokku loetud 752 favelat, kus elab kokku ligi miljon inimest. Iga viies Rio elanik elab favelas.