Mel Gibson
(s 1956), Ameerika näitleja ja režissöör, kerkis esile kauges Austraalias
maan­tee­politseinik Maxina post­apokalüptilistes ulmefilmides. Noor Mel mängis Maxi, kes läheb pärast oma naise ja lapse tapmist “hulluks” (siit ka filmi pealkiri “Mad Max”, 1979) ja otsib maanteedel julma kättemaksu.
1960, aastatel oli Gibsoni isa, raudteelane, kolinud New Yorgist naise sünnimaale Austraaliasse, et päästa oma poegi Vietnami sõjast. Peres oli 11 last, Mel oli kuues.
Alates esimesest rollist ja hiljem ka Ameerika filmides ei tegutse Gib­soni moraalselt ambivalentsed politseinikud ja kriminaalid kunagi reeglite järgi. Ja kunagi ei mängi noor Gibson n-ö jäägitut kangelast. Pöörases enesetapulises maailmas tantsisklevad nad lubatu ja lubamatu piiril. Sel piiril balansseerib Gibson ka edaspidi režissöörina.
1983 läheb Gibson pärast mitmel korral Austraalia parimaks filminäitlejaks tunnistamist Hollywoodi.  Lavastajana paneb ta liikvele massid.
*
Gibson: “Usun, et evangeeliumid on tõde. Tahtsin olla nendele truu. Seda pole kunagi tehtud. Olen näinud naeruväärseid ja moonutavaid ja ebakorrektseid versioone. Oli vaja verd ja haavu, et see tõsidus ja määr, millega inimolend tahab igaühe juurde minna armastuses ja lunastada tema patud, oleks ränkmõjuv. Ma pidin auditooriumi viima taluvuse piirile.”