Õunpuu lavastajakäe all valmiv “Free Range” (stsenaarium Veiko Õunpuult ja Robert Kurvitzalt) on lugu noorest kirjanikust, kes oma tüdruku raseduse tõttu peab väga kiiresti otsustama enda koha üle ühiskonnas, määrama oma suhte sellesse. Aga ühiskond ja selle institutsioonid näivad mehele läbinisti baseeruvat valel ja kodanlik elu tundub olevat täiesti ebainimlik ja ahistav. Juunis võttesse mineva “Free Range’i” produtsent on Katrin Kissa, operaator on Mart Taniel, kunstnikutöö teeb Jaagup Roomet ja kostüümide eest vastutab Jaanus Vahtra. Filmi peaosi kehastavad Lauri Lagle, Laura Peterson, Roman Baskin, Denis Lavant jt. Veidi alla 600 000 eurose eelarvega film, mis võetakse üles suve esimeses pooles peamiselt Tallinnas ja selle lähiümbruses, plaanitakse valmis saada järgmise aasta kevadeks.

Ilmar Raagi kirjutatud-lavastatud “Kertu” võtted toimuvad samuti Eestis. See on väikeses külaühiskonnas aset leidev draama, mis jutustab 30aastasest Kertust (Ursula Ratasepp), kes on kogu elu olnud isa võimu all ja keda kohalikud elanikud tasase iseloomu tõttu hullukeseks peavad. Noor naine teeb esimese argliku katse oma elus midagi muuta – ta saadab postkaardi Vellole (Mait Malmsten), kena välimusega, kuid alkoholi tõttu alla käinud külamehele. Alguse saab ootamatu armulugu, mida külarahvas ega Kertu ja Vello lähedased mõistagi heaks ei kiida. “Kertu” produtsent on Riina Sildos, operaator Kristjan-Jaak Nuudi, kunstnik Jaagup Roomet ja kostüümikunstnik Anu Lensment. Ligi poole miljoni eurose eelarvega film jõuab publiku ette sügisel 2013.

Detsembris ja jaanuaris planeeritakse alustada Gruusias Adjaras Eesti-Gruusia ühisfilmi “Mandariinid” võtteid. Film räägib sündmustest Abhaasia eesti külas 1990ndatel, mil abhaaslased sõdisid, et Gruusiast lahku lüüa. Külla on elama jäänud vaid vanamees Ivo ja tema naaber Markus, mandariini-istanduse omanik. Mehed tahavad kiiresti mandariinisaagi kokku korjata, ent siis jõuab sõda külani. “Mandariinide” peaosas mängib Lembit Ulfsak, kõrvalosades on samuti kaks Eesti näitlejat, kelle nimesid veel ei avalikustata. 600 000 eurose eelarvega filmi režissöör on Zaza Urušadze Gruusiast, filmi operaatoritöö teeb Rein Kotov ning “Mandariinide” produtsent ja helirežissöör on Ivo Felt, linateos jõuab ekraanile sügisel 2013.

Käesoleva aasta teises pooles loodab võtteid alustada ka režissöör Jaak Kilmi mängufilmiga “Jalgpalli ABC”, mille stsenaariumi praegu veel lihvitakse. Film räägib 11aastasest jalgpallitrennis käivast Olafist. Poisi ettevõtjana läbikukkunud isa otsustab pühendada varasemast rohkem aega isarollile, milleks tal varem mahti pole olnud, ja peagi saab poja meeskonna käekäik isa elu peamiseks sisuks.

Võtted on juba lõppenud ja esilinastuse kuupäevad paigas järgmistel täispikkadel filmidel: suvel näeb ilmavalgust Heleri Saariku debüütfilm tööpealkirjaga “Kõik muusikud on kaabakad” – see on noore põlvkonna unistustedraama, milles mängivad Riina Maidre, Nero Urke ja Chalice.

Aasta teises pooles tuleb avalikkuse ette Kadri Kõusaare “Kohtunik” (endise nimega “Euroopa psühho”), mis on lugu end jumala rolli asetavast geeniteadlasest inglase Lee Ingleby ja rootslanna Lina Leanderssoniga peaosades. 30. augustil tuleb välja Soome-Eesti koostöös valminud “Puhastus” – psühholoogiline põnevik, mis põhineb Sofi Oksaneni bestselleril. Filmi režissöör on soomlane Antti Jokinen, eesti näitlejatest mängivad “Puhastuses” Kristjan Sarv, Maria Avdjuško, Taavi Eelmaa jt.

21. septembril jõuab vaatajateni Toomas Hussari kirjutatud ja lavastatud põnevuskomöödia “Seenelkäik”, mis räägib loo kõrgest riigiametnikust, kes satub metsikusse loodusesse, filmis osalevad Raivo E. Tamm, Juhan Ulfsak, Elina Reinold jt.

11. oktoobril jõuab kinodesse Ilmar Raagi “Eestlanna Pariisis” (tööpealkirjaga “Veel üks croissant”), kus keskseid rolle kehastavad Laine Mägi ja legendaarne prantsuse näitlejanna Jeanne Moreau. Eesti-Prantsuse-Belgia koostöös valminud film räägib eestlannast, kes asub tööle Pariisi nõudliku väliseesti vanaproua juurde. Nende kohtumine muudab mõlema naise elu igaveseks. Novembris on ekraanidele oodata ka Ain Mäeotsa lavastatud “Deemoneid”, tragikoomilist lugu kolmest hasartmängusõltlasest, kus mängivad peaosi Tambet Tuisk, Ain Lutsepp ja Ene Järvis.

Detsembris esilinastub Hardi Volmeri “Elavad pildid” (varem “Remont”) – see on lugu ühe naise ligi sajandipikkusest elust Tallinna vanalinnas, filmi raamib kinnisvara-sulide soov korter vana naise käest välja petta. Filmis mängivad Ita Ever, Aarne Üksküla, Anu Lamp jt. Samuti valmib detsembris “Risttuules”, Martti Helde mängufilm Siberisse küüditatud noore eestlanna mälestustest. Aasta lõpus plaanitakse publiku ette tuua ka Mait Laasi 60minutiline 3D stereoskoopiline nukufilm “Unustatud lugude ooper: Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu”.