Mõned nurisevad, et miks ta siis alles nüüd kapist välja tuli, teised vastavad arukalt, et ega SS-lasele vist Nobeli auhinda poleks antud, kolmandad on lihtsalt šokeeritud.

Helsingin Sanomate pealkiri ütleb, et Grass tunnistas oma "natsi-minevikku". Oleks ehk paslik küsida, kas too 17-aastane allveelaevnikuks kippunud, aga tanki sattunud nooruk oli tingimata rohkem nats kui Eesti SS-vägede staabi tõlk Jaan Kross. Tänapäevane avalikkus on pannud ennast lihtsameelselt sõnade vangi - ning SS-lane on neist justkui kõige koledam, absoluutne kuri. Ja nüüd ei suuda ennast liiga lihtsaks mõelnud maailm lahendada loogilist vastuolu, et kuidas saab olla ühtaegu endine SS-lane ning armastatud kirjanik, juhtiv ühiskondlik moralist ja humanist. Hea, et Grassil on nüüd juhus algajaile ajalugu õpetada.

Tahaks meenutada, et 1989 astus Günter Grass välja Saksamaa Kunstide Akadeemiast, sest see ei julgenud teha avaldust Salman Rushdie kaitseks. See on tänasel päeval märksa olulisem teave kirjaniku võitlusest.