Muusika. Kino jaoks kõiki läbi sõita ja peab endale alltöövõtja palkama. Allpool siis etendustest, mis on ilmsed hitid. Ärge kartke, Karu on nooruses ka teatrikriitik olnud ja reeglina teab, mida räägib!


*

Rahvaliku meelelahutuse armastajaile on kindla peale minek Paide Vallimäel maakonna harrastusteatrite mängitav, grupitööna valminud etendus “Järva Jaan”. Lauludega rahvatüki peategelaseks on poliitik Jaan, kes igal nädalavahetusel kodumaakonda jõudes kostitab oma valijaid saiakeste, kotlettide, kartulisalati, viinerite ja majoneesiga. Vahelduseks mahlakas kõnepruugis kirjeldused Toompea tagatubades, puhvetis ja väljakäikudes toimuvast ning elujaatav huumor.


*

Vanemuise üliedukat rock-ooperit “Ruja” enam ei mängita, küll aga teeb katse samasuguse menukiga hakkama saada Pärnu teater. Palgatud on teatri NO99 juhid Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper, kes kirjutavad ja lavastavad Endla suvehooajaks muusikali “Kuldne Trio”. Kindla plussina mõjub siinkohal see, et noornäitlejate asemel mängib peategelasi Kuldne Trio ise!


*

Intellektuaalsema teatri sõpradel peaks südame põksuma panema Theatrumi juunis ja juulis Katariina kirikus etendatav “Sügavaim kahekõne”. Vähetuntud, kuid sügavalt katoliikliku poola kirjaniku Prazdroj Piotrkow-Trybunalski 1934. aastal kirjutatud lavatekst vaese üliõpilase ja Issand Jumal Seebaoti dialoogidest kombib piire, kui sügavale saab teatrilaval oluliste küsimuste arutamisega minna ja kas publik on võimeline peale nii tõsise arutelu kuulamist veel üldse teatrist lahkuma. Peaosades Lembit ja Marius Peterson.


*

Muidugi ei jää ka Vanemuine “Ruja” loorbereile puhkama. Suvehooaja tipuks on “Ruja” ja “Queeni” otsene järg “Suveniir”, mis esietendub 22. augustil. Maapidudelt alustanud süldibändi lugu esitatakse dramaatilises võtmes, üldistades Nõukogude Eesti argielu ja popkultuuri rahvalikumat osa. Ilmselt teeb Aivar Tommingas hiilgerolli ansambli loomisele otseselt kaasa aidanud Ilmatsalu sovhoosi direktori Arnold Rüütlina.


*

Suutmata kõiki põnevaid teatriprojekte üles lugeda, mainin kiirkorras veel Saueaugu teatritalus etendatavat Margus Kasterpalu lavastust “Küüni tühjendamine”, mis räägib äärealade põllumajandustootmise allakäigust, Draamateatris välja tulevat eriprojekti, kus kahe ööpäeva jooksul esitatakse kõik Madis Kõivu lavatekstid, mida mingilgi kujul on võimalik esitada, ja Nuku- ja Noorsooteatri uut noorsoomuusikali Terminaatoriga, mille pealkiri on avalik saladus.