Ideaalse ja reaalse vastandamine väljendub üksikisiku saatuses eriti võikalt-traagiliselt maailma pühas keskpunktis, Jeruusalemmas, leeprasse sureva monarhi isikus (muide, see võigas haigus oli tollal üsna levinud). Eksisteeris ka reaalne Jeruusalemma kuninga prototüüp – Balduin IV, kes tõepoolest suri pidalitõppe ja kelle arvates võinuksid juudid, prohvet Muhamedi järgijad ning kristlased rahulikult üksteise kõrval elada.

Rohkearvulistest näitlejatest jäid mulle meelde eelkõige Orlando Bloomi ja Ghassan Massoudi  osatäitmised. Eriti viimase  poolt kehastatud musulmanide karm juht tundub olevat kaunis usutav. Viimasega seoses leidis filmivõtete ajal 2004. aasta augustis aset üks huvitav seik. Nimelt õnnestus The New York Times´il hankida stsenaariumi koopia, toimetus andis selle ekspertiisiks ühele islami teoloogia õpetlasele ning juudi rabile. Araablasest professori arvates õpetab see film vihkama moslemeid, rabi nimetas aga stsenaariumi väga täpselt vastavaks ajaloolistele reaaliatele, milles ei ole midagi solvavat islamiusulistele. Mina isiklikult jagan rabi seisukohta selles küsimuses. Pigem on just kristlasi (eeskätt Guy de Lusignani)   kujutatud ülimalt “poliitkorrektselt  leppimatu ja julma vägivalla põhjustajatena”.

Filmitehniliselt on selgelt hoomatav kineastide püüd olla maksimaalselt autentne ajaloolistes detailides, Jeruusalemma arhitektuuri, tolleaegse riietuse ning sõdalaste relvastuse osas see peaaegu õnnestuski. Tõsi küll, ülikiirelt-rohkelt lendavad nooled ja viskemasinate kivid meenutavad vägisi “Sõrmuste isanda” supermadinaid, samuti ei olnud Püha linna kristlikel valitsejail kunagi kümnetesse tuhandetesse ulatuvaid malevaid. Balioni pöördumine erinevate religioonidesse kuuluvate linnlaste poole on kah tänapäevaselt liigoikumeeniline. Ühesõnaga, poliitkorrektne ajalooliselt-kitšilik Hollywood. Teisalt aga on vähemalt üks filmi sõnum ikkagi üleajaline ning ülimalt päevakajaline – Jeruusalemm, taevane ja maine võib kergesti hullutada. Seepärast hoidkem taevariiki oma peades ning südameis.

            

“Kingdom of Heaven” (“Taevane kuningriik”). USA, 2005. Režissöör: Ridley Scott

Osades: Orlando Bloom, Liam Neeson, Michael Sheen. Tallinnas Coca-Cola Plazas alates 6. maist.