Male maailmameistrite pikka ja kuulsusrikkasse ritta on astunud uus nimi: bulgaarlane Veselin Topalov (30). Tiitliomanik selgus Argentinas San Luisis toimunud kaheksa osalejaga turniiril.

Maailma maleföderatsiooni (FIDE) president Kirsan Iljumžinov kuulutas seepeale bulgaarlased maailma kõige targemaks rahvaks, sest nende seast pärineb nii meeste kui ka praegune naiste male MM-tiitliomanik Antoaneta Stefanova.

Kohane on märkida, et malemaailm on maailmameistritiitli hindamisel lõhenenud, ning konkureeriva arvestuse järgi kuulub see au siiani hoopis venelasele Vladimir Kramnikule, kes Argentina turniiril ei osalenud.

Eelmiseks meeste maailmameistriks luges FIDE Usbekistani esindajat Rustam Kasim­dzanovit.

Teise tooli äratõmbajad

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium eesotsas Märt Raskiga pööras läinud nädala reedel totaalselt segamini kohalike valimiste tulemused – seda kaks päeva enne tegelikku valimispäeva.

Jutt on muidugi küsimusest, kas Riigikogu liige võib samal ajal istuda ka kohalikus volikogus. Pealiskaudsel vaatlusel enne Riigikohtu otsust võis, nüüd enam ei või.

Tegelik olukord on märksa nüansirikkam. Riigikohtunikud Rask, Tõnu Anton, Eerik Kergandberg, Villu Kõve ja Jüri Põld hoopis jätsid kehtima 2002. aastal vastu võetud Riigikogu töökorra seaduse muudatused, mis lõpetasid ”kahel toolil istumise” 17. oktoobrist 2005. Tänavu kevadel otsustas Riigikogu kolm aastat vana paragrahvi tühistada. President vaidlustas tühistamise ja Riigikohus otsustas, et veel jõustumata tühistamine on põhiseaduse vastane, kuna toimus valimistele liiga lähedal.

Tähelepanu väärib, et kunagise Reformierakonna juhtpoliitiku Raski juhtimisel tehtud otsusega ei jäänud tema endine partei sugugi sada protsenti nõusse. Siiski teatasid oravad, et “suhtuvad mõistvalt”.

Suvekuninganna volikogus

Tallinna volikokku pääses pühapäeval Nõmmelt kandideerinud vabakutseline laulja Marju Länik (48). Ta kogus 107 häält, kuigi paiknes oma (Reformierakonna) nimestikus alles kaheksandana.

Läniku tulemus oli seda veenvam, et paljud teised meedias staarideks nimetatud showbusiness’i-tegelased kogusid valimistel vaid tühise häältesaagi. Nt “Baari-Talis” Talis Kitsing sai 39 häält, “Baari-Paavo” Paavo Pärn 22 häält. Kuid ka tuntumad tegelased: näitleja Tarvo Krall 25 häält.

Kõvu tulemusi näitasid siiski teisedki meelelahutajad: näiteks Madis Milling ja Henrik Norman.

Diplomaatilise kassi lahkumine

Läinud nädalal lahkus 17aastasena meie seast Eesti välisteenistuse üks teenekamaid liikmeid, kass Kutzu Ramapura, keda lähituttavad kutsusid enamasti lihtsalt Kassuks.

Oma karjääri jooksul seisis Kassu väärikalt Eesti Vabariigi huvide eest nii saatkonnas Moskvas kui ka esinduses Euroopa Liidu juures.

Tulevane diplomaat-kass sündis 1988. aastal eeldatavasti augustis – seega tähistati ka Kassu sünnipäeva terve augustikuu jooksul. Perenaise leidis Kassu endale ühe Mustamäe korrusmaja koridorist sama aasta oktoobris.

Seejärel töötas Kassu toimeka kodukassina kuni 1993. aastani, mil alustas teenistust Eesti saatkonna juures Moskvas. Venemaa-lähetus kestis tal 1995. aastani. Kassu teine välislähetus viis ta 1999–2003 Brüsselisse.

Viimased eluaastad veetis Kassu teotahtelise matroonina taas Tallinnas, kus valitses oma kahest inimesest, ühest koerast ja kahest linnust koosnevat majapidamist.

Kassu armastas räime nii värskelt kui tomatikastmes, singirulle ja kalamarja ning lillas purgis Whiskasit. Ta vihkas sopraneid, kelle laulmise ajal tuli ja hammustas inimesi kannast, kuid talus tenoreid.

Kassu ei lubanud kunagi kellelgi istuda diivanil tema koha peal ning ajas sealt ära ka kõige lugupeetumad diplomaatidest külalised. Kõige jõrmim tegu keskealisena oli tal välisministeeriumi personaliülema küünistamine. Noorpõlves ronis Kassu oma perenaise ema riidekapis mööda bukleemantlit üles kübarariiulile ja sättis hoolikalt ära kalli naaritsanahkse mütsi.

Tegu oli ka veendunud Eesti patrioodiga: Brüsselis elades ei võtnud Kassu suu sissegi prantsuse salaamit, kuid külalistelt nõudis edukalt kodumaist juustuvorsti.