Raamatud

Minu lapsepõlvekodu seinad olid otsekui tapetseeritud raamatutega, samamoodi katavad raamaturiiulid minu tänase kodu seinu. Kui mõni külaline – eriti Ameerika mandrilt tulnud külaline – lööb raamatuhulka nähes käsi imestunult kokku, siis lausub mu abikaasa varjatud uhkusega: “Jah, mu mees on need kõik läbigi lugenud.” Siin ta liialdab – tõenäoliselt olen lugenud neist üksnes kolme neljandikku.

Abielu

Nagu ei ole täiesti identseid inimesi, pole ka sarnaseid abielusid. Räägitakse, et pika aja peale lähevad abielulised ühenäoliseks, ühesuuliseks ja ühemõtteliseks. Tänan jumalat, et minu 45 aasta pikkuse huvitava abielu aegu pole midagi sarnast toimunud. Ikka oleme jäänud kahenäoliseks, kahesuuliseks ja kahemõtteliseks.

Meelerahu

Seisund, mida oskan järjest enam hinnata. Ma olen õige kirgliku loomusega ja pahatihti võtan kiiresti tuld. Et meelerahu saavutada, tuleks maailma asjad tähtsuse järjekorda seada ja mitte ägestuda vähetähtsate probleemide peale, kuid ega see alati õnnestu.

Meditatsioon

Keskendumisele suunatud vaimne praktika, abivahendiks veepinnal hõljuv värviline ese. Eesmärgiks iseenda paremini mõistmine ja meelerahu saavutamine. Meditatsiooni võib ootamatult katkestada mõni näljane latikas või linask.

Mets

Kuigi mu maalidel võib näha avaraid vaateid, kuulub mu süda tegelikult metsale. Päikselisele, vihmasele, tuulisele, lumisele. Metsa valgus on alati eriline. Mets valitseb üksiku puude all liikuja hinge. Mets võib tekitada õnnetunnet ja õudust ühekorraga. Mets on mets. Mäletan, et kunagi sai meie abielu võrreldud metsaga.