“Secret Agent”

(World Circuit)


Vahest rahvusvaheliselt kuulsaima Nigeeria muusiku, 40 aastat tagasi afro-funk žanrile aluse pannud Fela Kuti trummari uus sooloplaat on kvaliteetne kuulamine. Tervele maailmajaole muusikalise näo andnud geeniuse kultuurist pakatav toode, millel juba ainuüksi seepärast väärtus, et looming sellel on sündinud legendi käte all.


Slummikeldrites unelev jazz kohtub siin toore funk’i ja yoruba rahvamuusikaga ning tulemus on ühtaegu kurblik ja elurõõmus. Sekka afro-funki iseloomustavad lohisevad trummipartiid, vau-kitarrid, kohustuslikud pasunakoorid ja sotsiaalse sõnumiga vokaal. Korraga piire ületav ja juuri otsiv muusika. Ja sellisena mõistagi ajakohane sound, mis viimaste aastate moeröögatuste – dubstep’i ja minimal’i – jätkuva pealetungi taustal omamoodi värskena kõlab.


Tony Allen on viimase kümnendi jooksul Lääne vallutanud afro-funk’i taastulemisega enda nime ammu suurte tähtedega seinale graveerinud, musitseerides lugematutes kooslustes ja tuuritades mööda maailma, lastes end remiksida ja taaspakendada. Uued ja eriti sooloasjad kipuvad tal aga kõige paremini välja kukkuma, mistõttu soovime vanameistrile pikka iga. Must kuld, nagu öeldakse.
7