David Walliamsi ja Matt Lucase karjäär algas oma loomingu innuka pakkumisega briti komöödiaringkondades. See tähendas põhimõtteliselt esinemist mõne baari teisel korrusel asuvas toas kolmele huumorifännile ja ühele tualettruumi otsivale joodikule. Peagi märkas neid Paramounti komöödiakanal — väikse, kuid lojaalse austajaskonnaga digikanal. 1990ndate lõpus lõid nad teiste saadete vahele sketše, nende seas leidusid ka mõned haruldaselt hästi märki tabavad Ameerika situatsioonikomöödiate paroodiad. Walliamsile ja Lucasele hakkas aja jooksul tekkima väike pühendunud toetajaskond. Paramounti komöödiakanali kasvandik on teiste seas näiteks ka Sacha Baron-Cohen, kelle Borati roll on Kasahstanile pinnuks silmas.

Järgnevate aastate jooksul kogusid nad kuulsust pisirollidega mitmes Suurbritannia situatsioonikomöödias. Lucas saavutas mõningase staaristaatuse George Dawesi rolliga naljamälumängus “Shooting Stars”. Lucas mängis seal trumme taguvat ja samal ajal skoori pidavat täiskasvanud imikut. Jah, pole mingeid piire sellel, mis meile, brittidele, nalja teeb. Ühel teisel Suurbritannia väikese vaatajaskonnaga digikanalil eetris olnud “Rock Profiles” leidis samuti oma austajad. Lucas ja Walliams parodeerisid selles intervjuusid andvaid rokkstaare. Näiteks esines Walliams The Bee Geesi Barry Gibbina, keda ta esitas “Võlur Ozi” Ara Lõvina, ja Lucas otsustas kehastada Prince’i šoti libuna. Nagu ma juba eespool mainisin — Briti publikut lõbustavatel naljadel pole piire.

Sarnaselt enamiku Briti koomikute ja komöödiasarjadega said ka Lucas ja Walliams võimaluse liikuda järgmisele tasandile BBC Raadio 4 kaudu. Sketšisaade “Little Britain” jõudis eetrisse 2001. aastal. Tandem tuli välja selliste karakteritega nagu Emily Howard — transvestiit, kelle ainsaks puuduseks on täielik saamatus esineda naisena — ja Daffyd Thomas — enda sõnutsi “küla ainus gei”, kes näib kergelt häirituna, kui külla saabuvad teised homoseksuaalsed inimesed. Superstaarideks said nad aga “Little Britainiga” televisiooni kolides. Hoolimata tagasihoidlikust stardist teleekraanil võitis duo peagi inglaste südamed. Sarjast pärit vaimukused said käibefraasideks, Walliamsist ja Lucasest said kõmupressi lemmikud ja “Little Britain” kogus pööraseid vaatajanumbreid.

Sarja populaarsuse tagas Monty Pythoni laadis sürreaalsuse, “Blackadderi” moodi sarjadele omase terava stsenaariumi ning kõigi viieaastaste poolt armastatud ropendamise ja peerunaljade segu. “Little Britain” oli aga midagi enamat kui lihtsalt vanadele Briti komöödiatele toetumine. Sarjas tehakse nalja Briti ühiskonna stereotüüpide üle. Ja kui miski brittidele meeldib, siis see on enda üle nalja viskamine. Sellised tegelased nagu näiteks Vicky Pollard, kelles kehastuvad kõik napsutava ja ropu suuga alaealise kohta käibel olevad klišeed, said hoolimata oma grotesksusest kummaliselt menukaks.

Sari hakkas aga omaenda menu all kokku vajuma. Lucas ja Walliams jäid kinni loodud lööklausetesse, muutudes uute ideede genereerimises üha laisemaks. Tulid süüdistused rassismis, seoses selliste tegelastega nagu posti teel Taist tellitud pruut Ting-Tong. Hoolimata sellest, et live-tuuril ja “Little Britain USA-l” läks hästi, jäi mulje, et meestel kipub ideid nappima.

Peagi hakkasid nad töötama teiste projektidega — Walliams, kelle eraelu laotus laiali tabloidides, juhtis mälumänge, ja samuti vastuolulise armueluga Lucas tegi pisirolle filmides nagu Tim Burtoni “Alice Imedemaal” ja USA hitt “Pruutneitsid”.

Tandem sai uuesti kokku just nimelt sarja “Lähme lendame!” jaoks ja näib, et nende loomingus on uut särtsu. Mockumentary Inglise lennujaama igapäevategemistest koondab endasse mitmeid “Little Britainist” tuttavaid elemente — mehed mängivad peaaegu kõiki tegelasi ise, kasutades laia parukate assortiid ja leidlikku make-up’i, suurepäraselt esitatakse levinud stereotüüpe. Sarja formaadist tulenevad kitsendused sunnivad loojaid varasemast enam keskenduma tegelastele, mitte lööklausetele. Kokkuvõttes on “Lähme lendame!” küpsem kui “Little Britain”. “Fly-Lo” (täpne paroodia peaaegu igast pähetulevast odavlennufirmast) check-in’is töötavatest tüdrukutest kuni kõiki välismaalasi vihkava immigratsiooniametnikuni — loo jutustamise viis annab toimuvale sügavama tähenduse.

Walliams ja Lucas on olnud tänu oma meeletule populaarsusele Briti komöödiamaastikul mõneti polariseeriv jõud. Aga isegi need, keda nende tehtud töö, ühtaegu nii populistlik kui oskuslik, ei veena, peavad siiski tunnistama nende mõju Briti komöödiale.
“Lähme lendame!”BBC mockumentary-stiilis komöödiasari. Autorid ja peaosatäitjad on Matt Lucas ja David Walliams (sarja kirjutamisel olid abiks ka Kevin Cecil ja Andy Riley).

Kuueosaline esimene hooaeg valmis aastal 2010. Teine hooaeg on lubatud BBC eetrisse käesoleva aasta sügiseks.

Tegevus toimub lennujaamas, kolme lennuliini — odavlennufirma FlyLo, Iiri odav-lennufirma Our Lady Air ja suur rahvusvaheline briti õhuliin Great British Air — töötajate ja klientidega.

Alates 11. märtsist ETVs.