Doktor Eileen Barker
on sündinud 1938. aastal Edinburghis. 1970. aastal kaitses ta doktorikraadi religioonisotsioloogina. Ta on üks uususundite sotsioloogilise uurimise pioneeridest, hinnatud uususundite ekspert ja loengupidaja üle kogu maailma ning London School of Economics and Politcal Science’i emeriitprofessor.
Selle kohta, kuidas ta sattus just uusi usundeid uurima, ütles ta järgmist:
“See oli rohkem juhus kui uudishimu. Mind kutsuti Ühinemise Kiriku konverentsile Londonis. Ma ei teadnud neist mitte midagi. Seal kohtusin kiriku liikmetega ning sellel ajal räägiti meedias palju nii ajuloputusest kui ka sellest, et pastor Moon on messias. Kui mu abikaasa kuulis, et ma tahan minna sellisele konverentsile, siis ta soovitas mul seda mitte teha. Mina leidsin, et see on põnev, ja läksin. Seejärel hakkasin neid uurima, edasi juba ka teisi uusi usuliikumisi. Ma olin juba siis religioonisotsioloog. Mu teele oli sattunud palju ebatavaliste uskumustega inimesi. Teistmoodi mõtlevad ja uskuvad inimesed, uususundite mõistmine on mulle alati tundunud väga huvitav. Eales pole ma tundnud vajadust mõnega neist liituda. Sellest on äärmiselt lihtne hoiduda. Kuid ma olen leidnud nende seast väga toredaid ja intelligentseid inimesi.”

*

Emeriitprofessor doktor Eileen Barker peab 30. augustil ­Tartus toimuval konverentsil “Religioonitolerants 2007" ettekande uute usundite ja sallivuse teemal.