“Ma ei tea, kui palju on neid, kes peavad kapitalismi inimkonna arengu lõppvaatuseks. Mina nende hulka ei kuulu. Arvan, et eks midagi ikka järgne ka – ehk isegi rutem, kui oskame aimata. Kuidagi narr oleks leppida, et turumajandus ongi inimkonna kõrgeim eesmärk,” kõneles teatrijuht Peeter Jalakas kultuurilehele Sirp. “Hirmus põneval ajal elame,” lisas ta.


Põnevate loengutega teeb otsa lahti varemgi siinmail kapitalismi alternatiividest vestmas käinud, bisemiootika rajaja järetulija ­Jakob Von Uexkull. 9. oktoobril esineb videokonverentsiga Rob Hopkins (lööge ta nimi Youtube’i ja leiate kohe ohtralt etteasteid). Loengu sisuks üleminekuaja muutused linnades pärast odava nafta lõppemist ja optimismi aluseks on veendumus, et linn on elav organism, mis kohandub ka väga suurte muudatustega, aga seda vaid juhul, kui elanikel on tahtmist ja oidu.


Eestis tüüpilise tihearenduse situatsioonis, kus eeslinnades eramajad hirmtihedalt üksteise kõrvale ehitatud ning tagahoovis on raske isegi kahte päevituslina üksteise kõrvale maha laotada, on jutt perele vajalike köögiviljade tagahoovis kasvatamisest suhteliselt absurdne. Aga kuna me tuleme ajastust, kus kolhoosikeskuse kortermajade juurde kuulus kindlasti ka eemal põllul asuv aiamaalapp kasvuhoone ja kolme marjapõõsaga, siis on endine ökoelu meil lihtsalt ajutiselt unarusse jäänud. Raske siis mõned moosikeetmise õpitoad sushi-tegemise treeningute vahele organiseerida. Ja vähemasti Tallinnas Uue Maailma asumis ja Tartus Supilinnas on kodanikualgatuse korras sellist keskkonnateadlikku rohujuuretasandi ettevõtmist olnud märgata küll. Kindlasti annab alternatiivse kogukonnana tegutsemiseks impulsse ka novembris esinev Jonathan Dawson, kes on ülemaailmse ökokülade ühenduse esindaja Findhorni kommuunist Šotimaalt.


Globaalsemaks minnes – 19. oktoobril peab loengu Mark Lynas, kes rõhutab kodanikualgatuse tähtsust kliima soojenemise katastroofiliste tagajärgede teadvustamisel – tema sulest on ilmunud ka raamat “Kuus kraadi” / “Six ­Degrees”. Kõige mustema stsenaariumi järgi piisab inimtsivilisatsiooni lõppemiseks Maal vaid kuuekraadisest temperatuuritõusust. Siiski on praegu veel tema arvates kasvuhoonegaaside atmosfääri paiskumisele võimalik käsipidur peale tõmmata. Kapitalistliku tarbimismentaliteedi ületamiseks on vaja aga vastuhakku vaimutasandil – 21. oktoobril kõneleb Andrew Cohen uuest valgustusajastust ja muutustest teadvuses ja kultuuris. Novembri alguses jätkab vaimsuse teemadel uueks Jeesuseks kutsutud Vissarion (kodanikunimega Sergei Torop) Venemaalt.


Äritegevuse võimalikkusest kapitalismi järel peab loengu Andre i Illarionov, Putini kunagine majandusnõunik, liberaalne majandusanalüütik, kes läks Putiniga tülli just sellepärast, et kaotas lootuse, et liberaalsus võiks võita praeguse Vene valitsuse puhul. Kuidas muuta maailma seeläbi, et inivesteerida keskkonda, kogukondadesse, loodusressurssidesse ja inimestesse, sellest räägib Catherine Austin Fitts.


Kuidas kodanikuna orienteeruda kallutatud meedias ja tilgutatud infos, annab nõu Paul Jay oma loengus 23. novembril. “The Real Newsi” / “Tõeliste uudiste” asutaja ütleb, et nende ­uudised on “tõelised”, sest nendele ei maksa palka suurkorporatsioon ja nad pole ka poliitikute hääletorud, nende tegevuseks vajalik raha tuleb annetustena inimestelt, kes nende uudiseid tarbida tahavad.


Jay on veendunud, et ka parimad, suure südametunnistusega ajakirjanikud õpivad ennast tsenseerima, kui nende karjäär on kaalul, ning selge on see, et keskkonnaprobleemidele ei saa näiteks naftatootjale kuuluv ajaleht kuigi palju tähelepanu juhtida. Aga internet on odav kanal sõltumatu info levitamiseks, ja inimestele tuleb anda tagasi usk, et neist tõesti sõltub midagi, tuleb tõsta nende teadlikkust meedia toimimise telgitagustest, et nad oskaks kallutatust läbi näha. The Real Newsi eestkõnelejate seast leiame ka Naomi Kleini, kes samuti tunneb muret, kuidas alternatiivsed hääled puhuti ei jõuagi peavoolumeediasse, ja kui jõuavad, siis kõvasti moonutatult.


Peeter Jalaka käe all kulmineerub Von Krahli Akadeemia 28. novembril EV 90 juubeliaasta piduliku lõpuaktusega Estonia kontserdisaalis. Lõpuaktuse lavastus räägib ühe rahvusriigi tulevikust läbi inimeste unistuste ja hirmude, peegeldades kahe sügiskuu jooksul toimunud loenguid ja etendusi.


Vt ajakava ja piletihindu lähemalt