Nii tehti 2001. aastal koostööd ühe toonase Itaalia suurima disaineri Massimo Vignelliga, kes kujundas veinimaja pudelitele nende unikaalsed ja alati pilkupüüdvad sildid. Vignelli idee „klassikalistest“ siltidest kordades väiksemate märgiste kasutamise taga oli lihtne ja loogiline: kuna veinimaja nimi on pikk ja keeruline, siis võiks silt olla lihtne, lühike ja lööv.

Veinimaja südameks on ikka ja alati kelder, koos tallele pandud veinidega.

Sarnaselt veinidega on ka kõik Feudi di San Gregorio sildid meeldejäävalt kunstilised. Sama ideed rakendati ka uue veinimaja hoone disainil ja ehitamisel. Kuulsad arhitektid Hikaru Mori ja Maurizio Zito lõid veinimaja uue hoonega täiesti unikaalse ruumi, mis sai inspiratsiooni veinimaja veinidest ja ideoloogiatest, kuid mis nüüd omakorda inspireerib kaasaegseid veinimeistreid tegutsema uuel moel, uutest tuultest kantuna.

Veinimaja esindaja Francesca Festa ütleb, et kohalikud kutsuvad nende veinimaja hellitavalt NASAks, kuna tegemist on unikaalselt tänapäevase lahendusega puutumata loodusega mägedes. Sama jutu jätkuks annab Festa kõikidele edasi kutse nende Feudi di San Gregorio veinimaja külastamiseks, kus lisaks kunstile ja veinile on külalisi ootamas ka Michelini tärniga restoran ja hotell. Napolist on veinimajja sõita kõigest mõnikümmend minutit.

Uus veinimaja, mida kohalikud kutsuvad hellitavalt NASA-ks.

Põllud on viinamarjade emad

Festa rääkis veinirestoranis Dominic toimunud veinide tutvustusel, et enne veinimaja loomist Campania Apenniinide jalamile kasvasid samadel maadel oliivi- ja puuviljapuud, ürdid ja suured metsad. Viinamarjapõllud ja veinimaja tootmine on kõik viimase ligi 40 aasta jooksul nullist loodud. Tänapäeval kasvatab Feudi di San Gregorio veinimaja oma viinamarju enam kui 300 hektaril, mis on jagatud enam kui 700 erinevaks põlluks. Festa sõnul uurivad nad iga põllu eripärasid detailideni, et mõista, milline viinamari millises kasvukohas annab parimad tulemused.

„Meie põllud asuvad 500 meetri kõrgusel, mis tähendab, et meil on päikest, tuuli, vihma, aga ka jahedust. Peaaegu et ideaalsed tingimused viinamarjade täielikuks küpsemiseks. Lisaks on aastatuhandete jooksul ladestunud meie aladel tuulte toodud Vesuuvi vulkaani tuhk, mis annab veinidele omapärase mineraalsuse ja eripära,“ räägib veinimaja esindaja.

300 hektaril kasvatatakse eranditult kohalikke arhailisi viinamarjasorte, mis jõudnud Campania mägedesse kreeklastega mitmeid aastatuhandeid tagasi. Nii kasvavad põldudel „Piedirosso“, „Aglianico“, „Falanghina“, „Greco“ ja paljud teised viinamarjad, millest just kohalikud veinimeistrid oskavad võluda välja parimaid veine. Ning Feudi di San Gregorio valikus on nende viinamarjade ühed parimad näited.

Feudi Di San Gregorio oma terviklikus ilus.

Veinid, millel on süda

Veinimajal on põlde ka Campania kahes kõige kõrgemalt hinnatud sisekasvualas, nii Lõuna-Itaalia Baroloks nimetatud Taurasi DOCG-s kui ka äärmiselt põnevaid, asukohta ilmestavaid valgeid veine pakkuvas Greco di Tufo DOCG-s. „Aglianico“ marjast valmistatud Taurasi pakub end oma elegantsi, tugevate maitsete ja tanniinsusega heaks kaaslaseks liharoogadele ja sobib pikaks hoidmiseks veinikeldris. Ligi neli aastat vaadis ja pudelis küpsenud vein jõuab turule „noorena“ ja sobib ideaalselt, et kast veini kümneks aastaks keldrisse „unustataks“. Greco di Tufo on aga vein, mis sobib joomiseks ka täna, sest peegeldab just oma ekspressiivses nooruses Campania loodust ja terroir’i.

„Öeldakse, et Greco di Tufo on valge vein, millel on punase veini süda. Elegantne, kuid ka jõuline, aromaatne, kuid samal ajal ka värske. Vein, mis sobib nii neile, kes eelistavad valgeid, kui ka neile, kes meelsamini keerutaks pokaalis punast veini. Parimad toidud Greco kõrvale on Jaapani köögi paremik, nagu sushi ja sashimi, kuid samuti kerged Itaalia juustud – burrata ja mozzarella,“ selgitab Festa.

Feudi di San Gregorio veinimaja valikus olevad veinid peegeldavad seda elurõõmu, kirge ja lopsakust, mis kõiki Lõuna-Itaalia puhul võlub. Elu on nautimiseks!

Vaata veinide kohta lisaks: www.finebrands.ee

Jaga
Kommentaarid