Kohtu pressiesindaja Annett Kreitsman selgitab, et välismaalasest kinnipeetav võib sattuda nii-öelda suletud ringi – õigusnormide järgi on ühelt poolt avavanglasse paigutamise eelduseks elamisloa olemasolu, kuid teiselt poolt ei vaata PPA elamisloa taotlust läbi, kuna isikul on Eestis viibimiseks õiguslik alus olemas (ta kannab vanglakaristust).

Kreitsman lisas, et kohus ei ole veel kaebust menetlusse võtnud. Kohus alles uurib, millise sisuga nõue ja kelle vastu on kaebajal kohane esitada.

Ekspress kirjutas Otškalenkost eelmisel aastal loo „Väikseid tüdrukuid jahtinud pedofiilist mõrvar soovib vabaks pääseda. Juba külastab ta kodust kuurortlinna“. 1990. aastate alguses sai Vassili Otškalenko vangist välja ja kümme päeva hiljem kadus pisike tüdruk. Ta vabanes uuesti türmist ja kolm kuud hiljem tapeti teine laps. Kolmas, keda ta lõikus noaga ja püüdis vägistada, pääses imekombel. Mees võeti kinni ja istub seniajani trellide taga. Surmanuhtlusest pääses ta selle karistusviisi lõpetamise tõttu.