Häirekeskus sai 19. märtsi õhtul teate, et Tartus Annelinnas jooksevad majade vahel ringi noored, kes paugutavad püstoliga. Sündmusele reageerinud politseinikel ei õnnestunud kohe asjaosalisi tabada, kuid sündmusele järgnenud tundide jooksul tehti kindlaks, et tulistamise taga on kaks täisealist noormeest, kes tulistasid nii airsoft relvadest kui ka relvast, mis on tõenäoliselt stardipüstolist tulirelvaks ümber ehitatud. 21. märtsil peeti kuriteos kahtlustatavana kinni 20-aastane mees. Tema asjade läbiotsimisel leiti võimalik tulirelv ja 33 grammi ainet, mis kiirtestimisel reageeris positiivselt amfetamiinile. Samuti peeti kuriteos kahtlustatavana kinni temaga koos teisi inimesi ähvardanud ja airsoft relvast inimeste pihta tulistanud 21-aastane mees.

Tartu jaoskonna uurimisgrupi juht Kaur Väikene tuletas meelde, et relvataolised esemed ei ole mänguasjad. „Stardipüstolid ja airsoft relvad näevad välja nagu päris relvad ning nendega avalikus kohas liikumine ja laskmine tekitab teistes inimestes hirmu ja on äärmiselt vastutustundetu. Samuti ei ole sündmusele reageerivale politseinikule teada, millega on täpsemalt tegu. Käsitleme relvaga seotud teateid alati kõrgeima prioriteediga ja reageerime väljakutsele suurte jõududega nõnda nagu tegu oleks päris tulirelvaga. Seetõttu paneb relvataolise esemega paugutaja end tõsisesse ohtu,“ rääkis Väikene.

„Stardipüstoli ja airsoft relva kasutamine on aktsepteeritav ainult selleks ettenähtud kohtades, kuid kindlasti mitte linnas ega avalikus kohas, kus liiguvad teised inimesed. Veel enam on taunitav inimeste pihta tulistamine, mida üks noormees eelmisel nädalal airsoft relvast tegi. Kui inimene kasutab stardipüstolit või airsoft relva, tekitades sellega teistes hirmu või teisi ähvardades, siis see on rikkumine, mille eest võetakse ta kriminaalkorras vastutusele,“ lisas uurimisgrupi juht.

Kuivõrd noormeeste tegevus toimus avalikus ruumis, kus oma tegevusega seatakse ohtu ka juhuslike möödujate elu ja tervis ning tulistamist nägevate ja kuulvate inimeste turvatunne, reageeris nii politsei kui ka prokuratuur juhtumile täie tõsidusega.

„Meie kõigi huvi on, et avalikus ruumis viibimine oleks turvaline ja ohutu. Ükskõik millist tüüpi relvade ebaseaduslik kasutamine tänaval kahjustab seda turvatunnet märkimisväärselt. Õiguskaitseorganid reageerivad sellisele tegevusele jõuliselt,“ rääkis Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Toomas Koitmäe. „On põhjust arvata, et selle sündmuse raames kasutas üks noormeestest ka kõigile poest kättesaadavat stardipüstolit, mis oli tulirelvaks ümber kohendatud. Sellised ise kohandatud tsiviilkäibes keelatud tulirelvad on aga olemuselt veelgi ohtlikumad ka laskjale endale,“ märkis Koitmäe.

Seetõttu taotles Lõuna ringkonnaprokuratuur 23. märtsil Tartu maakohtult 20-aastase mehe vahi alla võtmist. Tartu maakohus nõustus prokuratuuri seisukohtadega ning võttis mehe kaheks kuuks vahi alla.

„20-aastasel mehel on kehtiv kriminaalkaristus ja katseaeg, mis mõisteti mehele ähvardamise ja avaliku korra raske rikkumise eest vaid aasta tagasi. Lisaks on sellise koguse narkootikumide leidmise puhul põhjust eeldada, et kahtlustataval oli plaan narkootikume edasi müüa. Seetõttu leidis ka kohus, et vahistamine on igati põhjendatud, et takistada mehel uute kuritegude toimepanemist,“ sõnas Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Toomas Koitmäe.

20-aastase noormehe suhtes alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad ähvardamist, tulirelva ebaseaduslikku käitlemist ja narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist. 21-aastase kahtlustatava suhtes ei taotlenud prokuratuur vahistamist ning kriminaalmenetlus tema suhtes jätkub ähvardamise paragrahvi alusel.

Menetlust viib läbi Lõuna prefektuur ja juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.