USA ülikoolides kasvab tudengite hulk, kes lahkuvad loengutest või üritavad ülikoolilinnakus laagreid sisse seada, et protesteerida Iisraeli sõjalise kampaania vastu Gazas, vahendab BBC.

Eelmisel nädalal arreteeriti New Yorgi Columbia ülikoolis enam kui 100 inimest, kui politsei üritas peatada Iisraeli-Gaza sõja vastast protesti. Pärast seda on meeleavaldused levinud üle kogu riigi.

Meeleavaldajad on kutsunud ülikoole üles „loobuma genotsiidist“ ja lõpetama suurte summade annetamine ettevõtetele, mis on seotud relvade tootmisega ja muude tööstusharudega, mis annavad Iisraelile sõjalist toetust.

Iisrael on eitanud kõiki vihjeid, mis viitavad sellele, et nad võiksid palestiinlaste enklaavis panna toime genotsiidi. Vaatamata sellele on Rahvusvaheline Kohus öelnud, et süüdistus on „usutav“.

Texase Ülikooli linnakus leidsid aset kaootilised stseenid, kui sajad hobuste seljas istunud politseinikud ajasid nuiadega meeleavaldajaid laiali.

Lõuna-California Ülikoolis puhastasid märulivarustuses politseinikud ülikoolilinnaku keskel asunud protestijate püstitatud laagri, takistades sellega meeleavaldajate kogunemist. Tudengid said politseihelikopterilt 10-minutilise hoiatuse laialiminekuks. Need, kes ignoreerisid politsei hoiatust, arreteeriti.

Väidetavalt kulges meeleavaldus suures osas rahumeelselt, kuid muutus pingeliseks politsei jätkuva kohaloleku tõttu.