Sest Vene raha on toonud linna valguse. Näiteks, kui Bangkok muutub õhtu saabudes nii pimedaks, et ilma valgustamata poeakendeta võiks vastu pimedaid laternaposte põrgata, siis Jomtieni randa palistavad võimsad helgiheitjad, ei mingit pimeduse varjus ujumist ega muud rannas sehkendamist!

Vene invasioon on muutnud nn tüüpilise Pattaya turisti - ehk trussikutes, pruunides kingades ja helesinises maikasärgis; ärajoodud alkoholist ja äraproovitud kaunitaridest lillanäolise "bräd piti" - suhteliseks harulduseks. See tähendab, et mitte iga turist ei näe selline välja. Domineerivad hoopis heledanahksed seksikates suveriietes venelannad koos oma kõhukate vene meestega. Domineerib vene keel.

"Miks venelased inglise keelt ei oska?" küsis Jomtieni uusima viietärnihotelli Nusa Playa marketingijuht eestlanna Evelt, kes hotelli Bangkoki reisifirma töötajana inspekteeris. "Ma ei tea, ma pole venelane," vastas Eve ja kuulis siis vastuseks ohtralt vabandusi. Küllap juba mõned Pattaya turismiäri töötajad aduvad, et kõik blondiinid pole õnnelikud, kui neid venelasteks peetakse.

Seda ei tea aga muud turistide pealt teenivad kohalikud. "Horošo, horošo!" karjus meile motoriseeritud kärul sõitev ja koledaid ussinahkseid rihmu müüv Tai mees. "Модная одежда", "Mассаж", "Русская кухня" - selliseid neoon- ja valgussilte on Pattayal, Jomtienil aga eriti tihedalt Royal Cliffi hotellini viival Pattaya Parki tänaval.

Venelased on toonud Pattayale jalutamiskultuuri. Tailased ju ei kõnni, nad võtavad ka lühikese maa läbimiseks transpordivahendi. Royal Cliffi hotelli juurest aga on juba peaaegu valmis ehitatud uus rannapromenaad, mis ilmselt ulatub varsti jalutustänavani ja sealt piki rannatänavat Hard Rocki hotellini välja. Daamid koerakestega on tulekul!

Õigemini, nad on juba seal. Kohtasin naistepäeval Jomtienil moskvalannat, kes eestlasest kinnisvaravahendaja-firma Bluevision abil ostab kokku miljoni dollari eest condo'sid. Ja condo'd on seal ilusad! Näiteks kolm tornmaja Khao Pratamnaki (e.k Palee Mäe) poolsaare tipus, kus korterid on läbi maja, nii mere- kui ka mäevaatega.

Kohe kõrval künka tipus on helipad. Võta aga Bangkokis kopter ja lenda suvitama! Muuseas on Pattaya kiireimate ja ekslusiivseimate kinnisvaraarendajate hulgas ka Eesti ehitusärimehi.

Loodetavasti kasvab Eesti äriinimeste kogukond Tais veelgi, nii et aukonsul dr Virachai poolt korraldataval EV aastapäeva vastuvõtul on nad ükskord esindatud. Tänavune vastuvõtt toimub 12. märtsil aukonsuli Regents Schooli Bangkoki kampuses. Vastuvõtule tulevaid 14 suursaadikut, 25 vanemat diplomaati ning 20 kohalikku poliitika ning ärimaailma vippi kostitavad laulude ja tantsudega eestlastest õpilased.