Miks mitte praegu? Antud majandusseisus, kodanikkonna praeguste meeleolude juures võlgneb valitsus meile vähemalt niigi palju, et see auküsimus saaks lahendatud.

Võidu või kaotuse - vastavalt sellele, kumma poolt te olete - otsustab methodus pugnandi, relvade valik. Kuna Savisaar on solvaja, nõuab etikett, et Ansip heidaks kinda ja nõuaks satisfaktsiooni. Kui aga Ansip on väljakutsuja, määrab Savisaar relvad. Ja kui teie oleksite Savisaar, kes peab võitlema Ansipiga, siis mille te valiksite? Mõõgad või püstolid?

Kui valitakse mõõgad, panen ma panuse Ansipile. Ta on kehaliselt heas vormis ning rattasõidust ja suusatamisest painduv ega väsi torgetest, pareeringutest ja vasturünnakutest kohe ära. Edgar, kes on teadagi kaval, valib püstolid. Kuigi Andruse hea vorm tagab kindlama käe ja aeglasema südame löögitempo, pole Edgaril tarvis teha muud kui julgelt ette astuda ja vastasele ühe lasuga pihta saada. Sellega on ta oma poliitilise karjääri jooksul ennegi hakkama saanud.

Muidugi ei ole valik piiratud ainult mõõkade ja püstolitega. 1843. aastal pidasid kaks aadlikku duelli maha üksteise pihta piljardipalle visates. On kasutatud sepavasaraid ja kahvleid. Abraham Lincoln, kui ta kord duellile kutsuti, valis relvaks lehmasõnniku (väljakutsuja loobus duellist ja esitas avaliku vabanduse).

Nüüd on paras aeg see tore üheksasaja aasta pikkune duellide traditsioon taastada. Baltimaades oli see üliõpilaskorporatsioonides ehk Studentenverbindung'ites omal ajal vägagi populaarne. Schmiss ehk mensuuriarm näol oli baltisaksa aadlikele auasi. Ka poliitikud on võidelnud. Duelle on pidanud neli Briti peaministrit (William Petty, William Pitt, George Canning ja Arthur Wellesley, esimene Wellingtoni hertsog). Ühendriikide president Andrew Jackson võitles kolmeteistkümnel duellil, ehkki ta ei olnud siis veel presidendiametis.

Mina paneksin ette korraldada see eeloleval laupäeval. Traditsiooniliselt toimub duell koidikul, sest siis puuduvad segavad tegurid. Koht? Vabadussõja monumendi esine muidugi. Kus siis veel relvavõitlust pidada kui mitte saja miljoni kroonise Eesti Balkenkreuz'i all?

Mina soovitaksin valida mõõgad. See annaks maailmale mõista, et Savisaar on tegelikult härrasmees, ja tekitaks tema võidu korral Ansipi pooldajate ridades vähem vimma.

Kui sekundantidest rääkida, siis Savisaar peaks kutsuma oma naise. Ansipi puhul oleks enesestmõistetav sekundant Mart Kadastik. Need on muidugi ainult lavastuslikud soovitused ja duellandid peavad oma kaaskonna ise valima. Traditsiooni kohaselt peaks kumbki pool kutsuma kolm sekundanti.

Teadagi on Code Duello ettekirjutuse järgi kahevõitlused eri ühiskonnaklassidest inimeste vahel selgesõnaliselt keelatud. Kui Ansip või Savisaar on vastasest sotsiaalse staatuse poolest kõrgemal, võib duell ära jääda. Sellisel juhul aga on kõrgema klassi esin dajal koodeksi järgi lubatud teine pool kepiga läbi nüpeldada. Kui ta leiab selle enesele ebameeldiva olevat, võib selleks kasutada teenreid.
Nii või teisiti võimaldab minu ettepanek mõneks ajaks taastada au Eesti poliitikas ning lõpetada solvangute pildumise ja väiklase tänitamise. Ja satisfaktsioon on tagatud. Vähemasti avalikkuse oma.