"Need on komplektide juurde," teatas naine üleolevalt ja pöördus järgmise seisja poole, kes juhtusin olema mina.

"Ega teil midagi taimetoitlastele ei ole?" Ma lihtsalt ei tahtnud nii kergesti alla anda.

Tema nägu vaadates võinuks arvata, et ma palusin tal oma lemmiklapsel silmad peast välja torgata. Mida küll olid köögiviljad talle kurja teinud? Oli teda sunnitud lapsepõlves vägisi peeti sööma? Või oli teda võõrasisa kartulikotiga peksnud? Ma ei tea, kas ta vihkas köögivilju, aga köögiviljasööjatesse suhtus ta ilmse vastumeelsusega.

"Pange lihtsalt liha asemele teine köögivili," andis Liina järele. "Te võite hinna samaks jätta."

Minu meelest oli see kohvikule üsna hea äriettepanek, aga naine leti taga nähtavasti arvas teisiti. Ta lõi käed vaheliti ja keeras selja. Rahvusvaheline liigutus, mis tähendab: kaduge mu söögikohast.

Ma oleksin pidanud näitama talle plastist politsei ametimärki, mida ma rahakotis kaasas kannan, ja teatama, et ma panen söögikoha kinni, sest siin rikutakse ELi taimetoidu võrdse kohtlemise seadust. Oleksin pidanud üle leti käe sirutama, õrnalt tema selga puudutama ja ütlema: "Taimetoitlased annavad teile andeks." Oleksin pidanud tegema paljugi. Aga need ideed, l'esprit d'escalier, nagu prantslased ütlevad, tulid tagantjärele. Sel hetkel olin lihtsalt tummaks löödud. Milles Liina süüdi oli - et ta palus porgandeid?

See polnud esimene kord, kus teda keelduti teenindamast seetõttu, et ta tellis ainult köögivilju. Endises N Liidus avalikult taimetoitlane olla on sama hea kui olla karistatud pedofiil.

Parimal juhul teid vaadatakse halvakspanuga, aga ikkagi teenindatakse. Halvimal juhul võite kere peale saada. Aga enamasti on võimalik suurema jamata söögikohas mingile kokkuleppele jõuda.

Tingimisprotsess võib osutuda pingeliseks. Tihti kaasneb pikk vestlus ettekandjaga, mille vältel Liina selgitab, et taimetoitlus tähendab seda, et süüakse taimetoitu. "Aga meil on kana," järgneb vältimatu pakkumine, mille peale Liina ütleb, et seegi on liha. "Siis kala?" Selle peale selgitab Liina, et osa taimetoitlasi sööb kala, aga tema mitte. Tema sööb ainult köögivilju.

Selles punktis jookseb ettekandja mälu kokku ja ta pakub jälle kana. Pärast mitu minutit kestnud kõnelusi hüüatab ettekandja viimaks: "Aa, tähendab, te sööte ainult köögivilju!?"

Mõni ettekandja on sellisest nähtusest lugenud Kroonikast. Talle võib meenuda, et Alanis Morrissette ja Anne Hathaway on taimetoitlased. (Väga harva teatakse, et ka Albert Einstein ja Rainer Maria Rilke olid taimetoitlased.) Kui juhtub olema meeskelner, siis on mõningane šanss, et ta teab pornotäht Jenna Jamesoni olevat taimetoitlase. Aga isegi kui maakohviku ettekandja on taimetoitlastest kuulnud, ei ole ta harilikult ühtki neist oma silmaga näinud.

Kui ettekandja on juhtumisi avatud mõtlemisega inimene, saab Liina tihti võimaluse taimetoitlust propageerida. Ta purustab müüdi, et valgu saamiseks o n tarvis liha süüa. Ta räägib, kuidas ta ükskord põdes aneemiat ja arstid väitsid, et see tuleb taimetoitlusest, tema aga tõestas vastupidist, taastades vere rauasisalduse ubade, läätsede, teravilja ning piimatoodetega. "Aga teil on nahast kingad," märkab keegi alati. Selle peale selgitab Liina, et me hävitame igal sammul nagunii madalamaid organisme, tema aga soovib ainult loomade piinu võimaluse piires vähendada. Ta räägib nagu Gandhi (kes, nagu Liina rõhutab, oli samuti taimetoitlane).

Taimetoitlase elu võib olla raske, aga veel raskem on olla taimetoitlase lihasööjast mees. Mulle tegelikult meeldivad Eesti maakohvikute kolesteroolipommid. Sagedasti lasen ma hea maitsta klassikalisel maatoidul: rasvast nõrguval kotletil, seaprael või šnitslil.

Niisiis iga kord, kui meid mõnest rasvasõbralikust stolovajast ära aetakse ja kästakse otsida mõni tervislikum söögikoht (või mis veel hullem, minna kohalikku toidupoodi ja ise süüa teha), kannatan ka mina. Aina sagedamini tuleb meil maale sõita oma toiduvaruga, mis tähendab, et kuna ma olen laisk, siis söön ma seda, mida Liina teeb, muutudes samuti de facto taimetoitlaseks.

Niisiis taimetoitlasena oleks mul palve kõigile maapiirkondade kohvikuomanikele, et te lubaksite oma töötajatel asendada liha köögiviljadega. Isegi kui teil loomadest sooja ega külma pole, oleks kasumimarginaal kõrgem. Ja ühest karbonaadist saaksite ka lahti rohkem kui muidu, sest iga kord, kui Liina välja visatakse, läheb tema mees talle järele.