Ülikool ja vasar: vana arm ei roosteta

Seli oli ülikooliga seotud 17 aastat, neist viimased 5 juhtis ta ülikooli spordibaase. 1993 pakuti talle Peedimaast vabaks jäänud ülikooli haldusprorektori kohta. Seli ütles "ei" ja uueks prorektoriks sai tema ammune tuttav, seni linna kultuuri-ja spordiosakonda juhatanud Riho Illak. Meeste suhted said alguse Tartu levimuusikapäevadel, kus Seli tegeles turvamisega, Illak oli orgkomitee esimees. Nüüd on suhted jahenenud. Seli: "Illakuga mina luurele ei läheks ja tema talendi austajate hulka ei kuulu." Aasta algul süüdistas Illak reformierakonda, et see palkas tema järele nuhkija.
Mida Sa ülikooli majandamise kohta arvad?
Tagantj ärele on mul hea meel, et ma omal ajal haldusprorektori kohta vastu ei võtnud. Koobi ajal oli rektoriga kohtuma minek nagu eksamile minek. Nüüd ma ei saa aru sellest, kui mingi autojuht peab oma sünnipäeva rektori kabinetis.
Ma ei tea ülikooli viimast seisu, aga mulle tundub, et Tartu Ülikooli seadus annab veel suurema vabaduse teha maksumaksja rahaga, mida tahad.
Kas sa oled püüdnud ühendada oma kunagist eriala ja äri?
Koos Toomas Savi ja Andrus Ansipiga tahtsime läbi AS Donna luua taastusravi keskust. See sai rendile Tartu kesklinnas lastepolikliiniku likvideerimisel vabaks jäänud ruumid. Loobusime rendiõigusest Livoonia panga kasuks kokkuleppega, et pank ehitab taastusravi keskuse hoovipealsesse hoonesse. Livoonia ei saanud aga 1993. a stabilisatsiooniperioodi tõttu litsentsi. Hiljem lagunesKilomaniga seotud seltskond sisemiste finantsprobleemide tõttu.
(Praegu tegutseb Livoonia panga ruumides kahe töötajaga tõusev EVP-vahendusfirma AS Fondiinvesteering, millest 75% kuulub AS Forwardile ja 25% varem pangainspektsioonis töötanud Andres Juhkamile.)
Kas sport ja ärimaailm on väga erinevad?
Ei ole, kui me ei räägi sellistest spordialadest nagu poks või maadlus.
Kas Seli äri on poks või kergejõustik?
Pooldan seda kergejõustikusarnast diplomaatilist äri. Näiteks Viisnurga erastamisel üritasime läbirääkimistega lahendust leida. Meie ühine lõpp-pakkumine oli 9 miljonit krooni suurem kui VN-Holdingu oma ja lõppotsus tundus meile ebaõiglane. (Viisnurkmüüdi Hansagrupi poolt finantseeritud VN Holdingule põhjendusega, et selle äriprojekt oli parem). Mis puutub aga poksiringi, siis sealt olen ma alati vähemalt enda jaoks võiduga välja tulnud.
Suhted vasaraga praegu?
Viimased kolm aastat ei ole ma enam treeninud, aga ma olen püüdnud ikka võistlemas käia ja viimased 15-20 aastat olen olnud Tartu linna meister. See, et ma olen Eesti edetabelis siiani 7- 8. kohal, näitab lihtsalt meie vasaraheitjate viletsat taset.
TUULI JAKOVLEVA

Valik Neinar Seliga seotud ettevõtetest
Rondam, holdingkompanii, kinnisvara, omab Tartu KEKi peahoonet Thompson, puit, ostis hiljuti Võru mööblikombinaadi Wermo Livoonia Kinnisvara, kinnisvara haldamine Neiveland, puit, üritas osta Pärnu suusavabrikut Viisnurk Türi Mets, puit
Fondiinvesteering, EVP-vahendus, investeeringud Salvest, Tartu konservitehas Rondam NMT, mobiiltelefonide müük Figaro, kaubandus, relvad
HTM Investment, investeeringute vahendus ja hulgikaubandus,finantside juhtimine, ostis TKPlt laene
Forward, hulgikaubandus, tõi TKPle rublamiljardid
Dagi, kaubandus ja toitlustus, kuulus varem LMRAle
Seiko, turvasüsteemid
Luik, omab osa Tartu Raadio aktsiatest
ES Invest, erastamine
Haapsalu hotell, majutamine
jpt.