Võimalik, et ETV tahtis lihtsalt otseülekannet katsetada, ilmselt võib vastavatud keskuses edaspidi tõesti ette tulla nii kaalukaid ja väärikaid sündmusi, et neid üles filmida või ka otseülekandena eetrisse anda. Sel juhul oli esitus siiski nõrk. Alustada võiks kasvõi sellest, et inglise keeles rääkiva Hanna-Liina Võsa tekst polnud telepildis tiitritega varustatud. Otseülekanne küll, kuid see pole vabandus - õhtujuht luges oma teksti paberilt ning küll on nähtud neid otseülekandeid, kus õhtujuhtide tekst kenasti tiitrite näol tõlke alla on saanud.

Visuaalselt oli kontserdi pilt televaatajale edasi antud suhteliselt ükskõikses toonis, suuri plaane jäi väheks, kaameramehed hoidsid distantsi ja kohati paistis režissöör unustavat teisele kaamerale ümber lülituda, jättes eetrisse rippuma pimedusse mattunud publiku või peatudes põhjendamatult kaua mõne viiuldaja kuklal. Kahtlemata ei saa väita, et tegemist oli ägeda otseülekandega. Eks sellega ole muidugi veel see konks, et niisuguselt ürituselt ongi tegelikult mugavam ja ka vaatajasõbralikum teha kontsert-salvestus. Ehk siis asi üles filmida, monteerida ja hiljem juba tihedama, detailirohkemana ja emotsionaalsemana eetrisse paisata. Kas just riigitelevisiooni eetris, see on teine teema.

Minu meelest on täiesti kohatu võrrelda Solarise kaubanduskeskuse avamist näiteks Jõhvi kontserdimaja avamisega või ülekannetega Viljandi Pärimusmuusika festivalilt. Viru keskus ei ole veel sellepärast kultuurikeskus, et seal asub lahe raamatupood. Solarises ei ole põhirõhk kontserdisaalil ega kinol. Need on väga toredad boonused, kuid kindlasti ei saa öelda, et Solaris on kommertsivaba kultuurikeskus. See on eelkõige siiski äriprojekt, väga tervitatav äriprojekt, kuid kahjuks on minu jaoks arusaamatutel põhjustel riigitelevisioon sellest liigses vasikavaimustuses. Keegi võllaroog pakkus välja teooria, et ilmselt käis härra Savisaar telemajas ähvardamas, et kas astute nagu üks mees mu erakonda või teeme otseülekande. Teisalt on kuulda kahtlustusi, et ehk end masu ajal veidi kohatu loosungiga "Elu on ilus!" reklaamiv keskus siiski maksab ETV-le, kuid esimene väide on ilmselt liiga paranoiline ja teine liiga naiivne.

Kontsert ise oli keskmine kompott nagu selliste kohtade avamise puhul ikka - tahetakse pakkuda killukest kõigest sellest, mis vaimusilm tulevikuvisioonis pakub. Ehk siis Solarise puhul natuke muusikali, natuke ooperit, jupike filmi, midagi lastele, veidi rokki, kübe balletti, natuke tsirkust. Midagi igale maitsele. Raske on niisugusele kontserdile anda sellist hinnangut nagu oleks tegemist ühe sügavast kultuurist tiine ettevõtmisega. Avapeona on okei, aga otseülekande jaoks ilmne liialdus. Selline tunne jääb, nagu oleks ajas tagasi rännanud kuskile 90-ndatesse, mil teleetris võis näha igasuguseid veidrusi. Ma ei tea, võimalik, et keegi ERR-is on kellelegi mingi väga suure teene võlgu, aga ETV jaoks oli Solarise avakontserdi ülekanne tõsiseks fopaaks. Solarise pundile samas peaks aplausi tegema - mitte iga kaubanduskeskuse avaja ei saa hiilata sellega, et nende ettevõtte avamisest tehakse riigitelevisioonis otseülekanne.

Lõpetuseks olgu öeldud, et ma ei vihka Solarist. Ja ma kavatsen sinna minna küll, ma pean sinna minema juba pühapäeval, sest on tarvis vaadata üht filmi. Kel kontsert reede õhtul vaatamata jäi, saab kordust näha ETV-s pühapäeval. Minu poolest võiks ETV-sse vabalt reklaamid tagasi lükata, varjatult teevad nad seda nagunii, lõpetagu silmakirjatsemine ja müügu siis juba avalikult reklaami, saaks vaene teletöötaja rohkem leiba ja televaataja rohkem tsirkust.