2000. aastate alguses Venemaa noorimaks „seaduslikuks vargaks" kroonitud Mirõtši peavad ajakirjandusele infot jaganud operatiivtöötajad Peterburi kuritegeliku ilma kõige mõjukamaks persooniks. Seda pärast seda, kui üks ta suurimaid rivaale linnas Vladimir Barsukov(endise perekonnanimega Kumarin) vahistati ning sel sügisel pikaks ajaks trellide taha saadeti.

Kardeti, et mainitud juhtum vallandab Piiteris allilmasõja mõjuvõimu pärast, ent nagu päris valituses määrab Kreml, kes on neevalinna päevane kuberner, otsustasid Moskva mõjukad vargad, et just Mirojedovist saab nn „öine kuberner".

Peterburi allilma liidreiks peetud meestel on olnud Eestiga ennegi vägevaid sidemeid. Näiteks 2003. aastal tapetud „autoriteetsel ärimehel" Konstantin Jakovlevil ehk Kostja Mogilal oli naine Eestist, üsna hiljuti Hispaanias vahi alla võetud Aleksandr Malõševile korraldasid siinsed kolleegid Eesti kodakondsuse, et mees Euroopas mõnusamalt saaks reisida.

Barsukoviga on aastaid seostatud Peterburi kütusekompanii nimelist bensujaamaketti, mille filiaale võis kohata ka Eestis.

See kõik on vaid ajalooline taust, nostalgia, mis ei pruugi tähendada midagi Vene ja Eesti allilma koostöö kohta tänapäeval.

Mis puudutab Newsweeki kaanelugu, siis leiab sellest veel tähelepanuväärseid episoode ja seiku.

Näiteks, et peaaegu sajandivanune tiitel „seaduslik varas", mis tundus olevat jäänud pigem ajalooliste krimilugude pärisosaks, on nüüd, 2000. aastate lõpuks tõusnuks siiski päris-päris tegijaks tiitliks.

Tänased „vargad" on muutunud. Nad teevad äri ja abielluvad, mis vanade tavade kohaselt oli taunitud, ning teevad mõnusat koostööd riigistruktuuridega - seal hulgas julgeolekuasutustega - , mis varasemate reeglite järgi oli täiesti lubamatu.

Aga neil rohkem võimu, kui kunagi varem, usuvad asja lähemalt uurinud spetsialistid.

„Kaasaegne „seaduslik varas" on respekteeritud mafiooso, kes kontrollib määramatult suurt ühiskassat, tohutuid territooriume ja mõnikord terveid majandusharusid," ütleb Vene riigiduuma julgeolekukomitee asejuht Aleksandr Gurov.

Tähendab, „vargad" on vägagi tegijad, kui riigiduuma liige neid tunnistab.

Iseäranis sageli on meedia mõjukatest mafioosodest hakanud Venemaal rääkima pärast seda, kui tapeti Vene allilma nn slaavi haru juhtfiguur Vjatšeslav Ivankov ning all- ja pealilma vahel manööverdanud miljardär Šabtai Kalmanovitš.

Nii üht kui teist tapmist seostatakse Vene allilmas praegu toimuva suure võimuvõitlusega. Kusjuures on tähelepanuväärne, et see suur tüli käib kahe gruusia päritolu klanni vahel.

Ühelpool keegi vanake Hasan ehk siis Aslan Usojan, kes, nagu märgivad Newsweekile infot jaganud asjatundjad, on suutnud endale allutada väga kirju(kui rääkida eri rahvuste baasil tekkinud kuritegelikest ühendustest) seltskonna, kes seni olid omavahel pigem vaenujalal. Kogus selle seltskonna mõju ulatub piltlikult öeldes Kaliningradist Vladivostokini, rakke ja rakukesi leidub tegelikult üle maailma.

Üks näide, kuis vanake Hasan võitis seni kaukaaslastest „varaste" suhtes karmilt tõrjuvat, tegelikult suisa vaenulikku hoiakut evinud Vjatšeslav Ivankovi ja talle alluv slaavi kriminaalse kogukonna poolehoiu. Kuidas? Lihtsalt. Teadupoolest istus Ivankov 10 aastat järjest vanglas. Esmalt USAs, siis Venemaal. Kui 2005. aastal vanglast pääses, oli ta jätkuvalt mõjukas ja legendaarne, kuid rahata ja suurema varanduseta. Vanake Hasan, nagu väidab Newsweek, andis Japontšikule võimu Moskva kesklinnas ühes suures kaubanduskeskuses ja võitis nii endale olulisima liitlase.

Kui mõnd autoriteetset kuju enda poole meelitada ei õnnestunud, siis ta koristati teelt, kas riigivõimu abiga(saadeti vangi) või lihtsalt hävitati. Viimase nelja aasta jooksul on teise ilma saadetud kõik mõjukamad „vargad", vanakese Hasani rivaalid-vaenlased.

Viimseks vastaseks jäi teine mõjukas grusiin Tariel Oniani ehk "seaduslik varas" hüüdnimega Taro Tülli läksid nad kellegi vangi pandud kolmanda mõjuka kurjategija Zahhari Kalašovi hinnanguliselt umbes miljardi dollari suuruse varanduse jagamisel. Kalašov oli muuhulgas Moskva kõige suuremate kasiinode valitseja. Kel on kasiinod, sel on palju sularaha ja suurepärane võimalus raha pesta.

Muide, Moskva allilma asju tundvad inimesed usuvad, et suvine atentaat Japontšikule, mille tagajärjel mees mõni kuu hiljem suri, on osa mõjukate Gruusia kurjategijate omavahelise sõja üks osa.

Praeguse seisuga on võiduseis ja sellest tulenev võimutäius vanakesel Hasanil, sest ta oponendi Oniani on võimud vahistanud ning eeluurimisvanglasse saatnud. Kuulujärgi on mõjukad „seaduslikud vargad" kirjutanud alla tema surmaotsusele. Seniseid arenguid jälgides viiakse otsus varem või hiljem täide.

Varem oli Venemaal sadu „seaduslike vargaid", valitses segadus. Keegi ei teadnud, kes kellele allub, milline on kellegi mõjuvõim, millised reeglid kehtivad ja millised mitte. Nüüd on Newsweeki allikate hinnangul loodud üheselt arusaadav võimupüramiid, mille tipus vanake Hasan.

Skeemiga saab tutvuda SIIN