Tean peresid, kelle laupäeva ja pühapäeva hilishommikut sisustavad kõik neli, lisaks veel Kuku raadio pühapäevahommikune “Välismääraja”.

Statistika järgi kuulab keskmine eestlane päevas neli tundi ja viis minutit raadiot (vene kuulajad 14 minutit vähem; saadaolevad andmed mõne aasta tagused).

Aastaga, mida olen pidevalt jälginud, on “Rahva teenrite” kolmikkoosseis muutunud. Tasakaalukas Sulev Valner on taandunud Lõuna-Eestisse (viimasel ajal ta õnneks kaasub Tartu stuudios) ja praegu juhivad saadet nädalati kordamööda Aarne Rannamäe ja Lauri Hussar. Sulev Vedlerist on saanud pea pidev esineja, harva esinevad Külli-Riin Tigasson ja Heidit Kaio. Esimese selge intellektiga eritlused ja teise elutark pilk on omaette väärtused ja tasakaalustavad “maskuliinset jõminat”.

Üllatav, et Aarne Rannamäe tuleb lisaks ETV kandvale saatele “Vabariigi kodanikud” juhtima ka laupäeva hommikul Vikerraadio “Rahva teenreid”.

Kuid väga hea telesaatejuht ei pea alati olema hea raadiosaatejuht. Teles mõjub esineja kogu oma auraga, mida ekraan alati mõjusalt esile toob. Raadios on instrumendiks ainult hääl, kuigi ka hääl annab edasi esineja karakterit. Ja Rannamäe on raadio saatejuhiks silmanähtavalt (parem oleks “kõrvakuuldavalt”) üliaktiivne ja sekkuv. Rühmavestlus raadios nädala kommentaarmemuaaridena on aga isegi intiimne nähtus, selline omavaheline vestlus, mida me nagu kogemata pealt kuulaksime (see ei välista ägedust).

Teles hoiab Rannamäe kindla karjasekäega haardes esinejaid ja vahel intervjueerib ta sobiva ründavusega AK esinejaid. Raadio vestlusringis ei tohiks aga saatejuht liiga domineerida. “Olukorrast riigis” on de facto saatejuhiks Anvar Samost (ta juhatab sisse ja lõpetab), kuid ajaliselt ja raskuskeskmelt on duett Kalle Muuliga võrdselt jaotatud. Kuku “Keskpäevatunnis” suudab Priit Hõbemägi jagada saateaega näiteks Hans H. Luige, Ainar Ruussaare ja iseenda vahel, samas – esile tükkimata – ometi kindla käega saadet esinejate ja teemade vahel liigendades.

Jooned, mis on head teles, ei pea alati samu vilju andma raadios.