Selle töö tegid ära selle nädala esmaspäeval Postimehes kolumnist Mihkel Mutt ja Eesti Televisiooni “Välisilmas” saatejuht Peeter Kaldre vestluskaaslane Mart Laar. Mõtlesin, et jälle Laar, aga ta esines väga hästi, näidates, et on poliitik silmaringiga ja näeb arenguid globaalseltki tasandilt. Ehk, nähes Sarkozy ja Berlusconi puudumist matustel, ja Leedu presidenti istumas Vene presidendi kõrval, võinuks ka prognoosida võimalikke vastandumisi Lääne-Euroopa versus Ida-Euroopa. Tundus, et kui endised postsotsialistlikud riigid jagavad Katõni muret, siis Lääne-Euroopa riigid on selles asjas pigem ükskõikseks jäänud.

Ja tagasi tulles “Välismääraja” “tööõnnetuse” juurde (miks ainult üks esineja?). Kuigi saatejuht Kadri Liik tundub olevat isegi vaat et paranoiliselt kiindunud Venemaa temaatikasse, hiilis ta siin kõrvale peateemast ja talle antud võimalusest, rääkides Venemaa ja Ida-Euroopa asemel raudteerööbaste laiusest.

Pikemaajaliselt tagasi vaadates tundub, et saade/saatejuht hakkab institutsionaliseeruma. Eesti riiklike struktuuride esindajad jagavad küll poliithariduslikku teavet maailma eri paigust, kuid saade kujuneb riiklike vaatekohtade propageerimiseks. Kadri Liik on Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juhataja. Tema (koos Kaarel Kaasiga) toimetatud kuukiri Diplomaatia täidab ajakirjandusliku tühimiku teaberikkalt, kuid Kuku “Välismäärajat” näib Liik võtvat juba liiga harjumuslikult-mugavalt.