Tallinna Tantsuteater on pannud ühele lavale tantsima kaks legendaarset priimabaleriini ja kaks noort ja mitte veel nii tuntud tantsijat. Neljakesi siis otsitakse Luike ja kõike, mida see ilus lind sümboliseerib.

Lavastuse koreograafiamuster on kokku pandud klassikalise balleti ja nüüdistantsu elementidest. Laval liiguvad paralleelselt “Leda ja luige” legendist pärinevad tegelaskujud, Anderseni inetu pardipoeg ja Fokini surev luik. Lavastuse koreograafia on üles ehitatud duettidele, mida liigendavad mõned mõjusad soolod. Tähtsat osa mängib ka tagaseinal jooksev võbelev videopilt, kus primadonnad oma elust ja suhetest Luigega räägivad.

Luik on ilu, graatsia ja armastuse sümbol ja neid väärtusi “Vestlus luigega” ka uurib. Sel ilusal linnul ja baleriinil on tõesti mõndagi ühist, kuigi näiteks nõuka-ajal nimetati laulusalmis baleriiniks ju hoopis Moskvitši!

“Ballroom for Beginners”
Koreograaf Jenni Kivelä. Tantsijad Tiina Mölder, Kaja Lindal, Jaan Ulst ja Rain Saukas.
Tantsuteater Zick.

Tuntud Soome noorema põlve koreograaf Jenni Kivelä tuli Eestisse ja jättis Kumu auditooriumi lavale priske tüki oma lapsepõlvest. Tema mälestused segunevad nelja tantsija meenutustega ja laval on tunda mineviku lämbete suvede hõngu. Selles tantsulavastuses näeb muidugi hoogsaid poognaid ja kaunilt liikuvaid kehasid, kuid suur osa on ka sõnalisel poolel. Vaataja ei pea ise sümboleid tõlkima, vaid võib rõõmsalt lasta end lapsepõlveradadele viia. Lavastust inspireerivad küll Eesti-Soome suhted 80ndatel, kui meie nõukaaegne talongiühiskond oli vaba Soomega teravas vastuolus, kuid laste ja noorte mured ja rõõmud on ikkagi alati sarnased, olenemata sellest, mis keskkonnas me kasvame. Ikka unistame kättesaamatust ja otsime oma kohta. “Ballroom for Beginners” paneb mõtlema, kuhu kadusid meie unistused, kuhu oleme jõudnud ja mis tegi meist need, kes me oleme. Ühesõnaga, üks helge reis. ­Hyvää ­matkaa!

“The Experiment”
Lavastus, stsenaarium, lavakujundus, koreograafia Jo Stromgren. Esitus Ulla Marie Broch, Hanne Gjerstad Henrichsen, Marte Stolp jt.
Jo Strømgren Kompani.

Eestis tegi oma uue lavastusega “The Experiment” maailmaesietenduse Jo Strømgren Kompani Norrast. Laval on neli naist, neli vabatahtlikku, kes on nõus andma oma panust rahvusliku progressi heaks. Nad on suletud ruumis radioaktiivse kiirguse meelevallas ega saa täpselt aru, mida nad tegema peavad. Teevad siis kõike: sketšid laval vahetuvad meeletu kiirusega, hull energia ja absurdsed pöörded ei jäta mõtisklemiseks suurt ruumi ja kohati see tõmblemine väsitab. Aga lavastusliku poole pealt ei saa küll midagi ette heita, kõik on täpne, paigas ja ülimalt professionaalne. Lisaks, kuna laval on ju ometi norrakad, mägede tütred, on omaette elamus nende võimas kõhtu torkav lauluhääl.