Isegi kaasuse uurimist juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus tunnistab Ekspressile, et kuulis Juulia ­Ilvesest (17) esimest korda seoses selle looga. Kas president, kelle muu pere on tihti meedias, varjab vanemat tütart? “Tegemist pole mingi peidetud sugulasega,” pareerib Kadrioru pressišeff Toomas Sildam, viidates kodulehel olevale ametlikule eluloole, kus 1992. aastal sündinud Juulia ilusti kirjas.

Samal ajal kui presidendi esimesest abielust psühholoog Merry Bullockiga sündinud poeg Luukas Ilves on üsna palju intervjuusid andnud, siis ka kõige põhjalikumates lugudes mainitakse tema õde vaid möödaminnes. Ainus teadaolev ajalehefotogi Juuliast pärineb riigipea visiidilt Kihnu saarele kaks aastat tagasi.

On selge, et presidendi praktiliselt tundmatu tütre sattumine esikaantele ja veel nii tavatus kontekstis tekitab elavat huvi. Kes ta on? Ekspress palus Kadrioru kaudu intervjuud. Ehkki tegu on süütute, noorteajakirja stiilis küsimustega, keeldusid nii neiu kui presidendi kantselei kategooriliselt kõigist vastustest.

Pressišeff Sildam loetleb keeldumise põhjusi: 1) tegu on alaealisega, 2) tegu pole avaliku elu tegelasega, 3) Juulia ise ei soovi mingit avalikku tähelepanu. “Kui keegi, kes ei ole avaliku elu tegelane, satub väljapressimiskirjade ohvriks, ei ole see argument, et ta peaks andma intervjuusid,” ütleb Sildam.

Ametlik seisukoht on, et avalikkus tohib riigipea tütrest teada vaid kolme fakti – nime, ­sünnikuupäeva ja et ta viibib kusagil Ameerikas. Samasugune vaikusemüür ümbritseb Juuliat ka ­presidendi tuttavate ja ­kaastöötajate seas – need, kes üldse midagi poetavad, iseloomustavad teda vaid väga üldsõnaliselt, stiilis – viisakas tütarlaps.

Kui presidendipalee leiab, et Juulia pole avaliku elu tegelane, siis miks üllitati nende õnnistusel pressiteade läinud neljapäeval? Kusjuures väidetav ähvardaja – samuti 17aastane Saaremaa neiu – nabiti kinni vaid kuus tundi varem ja lugu pole kaugeltki klaar. Sildami selgituse kohaselt oli see ennetav samm, sest Eestis ja veel väiksemal Saaremaal poleks asi kauaks saladusse jäänud. “See oli väga ratsionaalne otsus, vältimaks tarbetuid kuulujutte.”

Kuid näib, et hoopis kramplik info­sulg Juulia ümber õhutab ­spekulatsioo­ne. Teisipäevane Õhtuleht juba küsis: “Mida president Ilves varjab?” Asi on seda intri­geerivam, et väidetav väljapressimine tundub täiesti sõge. Väidetavalt saatis varem karistamata Saaremaa tüdruk Juulia Ilvesele e-kirju, milles nõudis keskkoolitüdrukult vägivalla ähvardusel utoopilist summat – mitut miljonit krooni.

See on täiesti ebaloogiline või väga rumal kuritegu. Väidetavalt leidis Saare neiu netist presidendi tütre meili ja asus ilma igasuguse sissejuhatuseta ähvardama. Seni arusaamatu on ka motiiv – teadaolevalt polnud tal võlgu või teisi probleeme, mis kuriteole sunniks.

Kuid Evestuse kinnitusel polnud tegu näiteks joobes tehtud lolli naljaga, sest ähvardust korrati. Väidetavalt teadis ähvardaja, et suhtleb presidendi tütrega. Samas ei sisaldanud kirjad šantaaži näiteks piinliku infoga, jutt on ainult füüsilisest arveteõiendamisest ja vara hävitamisest. Kirjad olid eesti keeles, kuid Juulia ei saanud väidetavasti aru, kas autor asub USAs või Eestis.

Info väljapressimisest jõudis politseisse mai teisel nädalal ja nädal hiljem viisid politseinikud kahtlusaluse ja tema poiss-sõbra otse voodist ülekuulamisele. Evestus loodab, et kõik lahtised otsad sõlmitakse kokku juba lähinädalatel.

Presidendi perel ja nende pressišefil on õigus – rangelt võttes pole Juulia Ilvese vastu ülekaalukat avalikku huvi, mis õigustaks tema portreteerimist vastu tahtmist. Seetõttu me seda ei tee. Kuid loodetavasti astub noor naine siiski ühel hetkel enda valitud väljundis ise avalikkuse ette, sest tema suhtes on suur avalik uudishimu. Siiralt.