FT reisianalüütikud soovitavad vahelduseks vältida näiteks Pariisi, Veneetsiat, Brüsselit, Prahat ja Amsterdami, asendades need samades riikides asuvate vähem­avastatud, kuid võrdväärset põnevust pakkuvate paikadega.

Nii soovitatakse Brüsseli asemel väisata Antverpenit, mis lisaks heatasemelistele kunstimuuseumidele pakub peibutust moegurmaanidele. Uudseid moekontseptsioone pakub RA (www.ra13.be), demonstreerides väljapanekuid noorema põlvkonna tunnustatud moeloojatelt.

Paljudele juba tuttava Praha asemel aga tasuks plaanida paaripäevast külastust Vltava jõe ääres asuvasse ČeskÝ Krumlovisse, mille arhitektuur, antiigikauplused ning autentne Tšehhi köök annavad Prahalegi silmad ette. Omaette elamus on käik 500 aasta vanusesse Eggenbergi pruulikotta, mille lõpp­akordiks sobib eine rohke õllevalikuga Eggenbergi õlleaias.Rikkaliku lõuna või õhtueine tulemusena kogunenud kaloritest vabaneb hiljem ČeskÝ Krumlovit ümbritsevas maalilises looduses, iseäranis imposantses kindluses ja selle aedades tehtavate jalutuskäikude abiga.

Veneetsia? Jah – aga miks mitte Treviso…? Vaid 20minutise rongisõidu kaugusel Veneetsia keskusest ning tervitamas külalisi, kes peavad lugu kohalikele mõeldud itaalia toidust, mida Treviso hubastes restoranides pakutakse mõistliku raha eest, surumata külalistele peale ülepaisutatud hinnaga turistimenüüsid. Trattoria La Beccherie ning Toni del Spin pakuvad unustamatuid hõrgutusi, neist viimane näiteks rosinate, pähklite ning sibulatega küpsetatud sardiine.

Et Treviso pole turistidest üle asustatud, nagu seda juba ammu on Veneetsia, pidavat ka sealsed põlisasukad linna uudistama tulnute suhtes olema hoopis lahkemad ning semulikumad kui Veneetsia turistidest väsinud elanikuid.

Kui peibutav Barcelona juba põhjalikult väisatud, võib huvitava kogemuse saada ­Gijóni reisides. Astuuria suurim keskus ootab neid, kes on nõuks võtnud sisseoste teha ning maandada pingeid arvukates kohvikutes, maitstes kohalikke tapas’eid ning siidrit. Vahelduseks tasub ette võtta jalutuskäik San Lorenzo rannapromenaadil, värskendav pärastlõuna Talaso Poniente spaas või uudistusretk muljetavaldavasse Atlantico botaanikaaeda.

Prantsuse kultuuri ja olme austajad, kel Pariis juba ammu avastatud, võiksid aga reisisihiks võtta ­Marseille. Unustamatud tunnid vana sadama ehk Vieux Port’i kohvikutes pakuvad suurepärase vaate linnale ning aitavad tunnetada kohalikku olustikku, mille üks iseärasusi on vastumeelsus igasugustele mastaapsetele renoveeringutele ja arendustele, mis kahandaks Marseille eripära. Sellega pidavat kiiresti nõustuma ka linna külastajad, kel seljataga jalutuskäigud sadamalähedases Le Panier’ kvartalis, tunnike kalaturul ja põgus mereretk Marseille lahel, millele võiks järgneda mereandidele ja Chablis’ veinile keskendunud õhtusöök.

Hollandisse sattunud ja Amsterdami ära vaadanud, tasub vaheldust otsida aga kas või minu kodulinnast – multikultuursest ja elegantsest Haagist Põhjamere rannikul. Kuninglikus Haagis on vilgas kultuurielu ja rikkad traditsioonid, palju rohelust,suurepärased kunstimuuseumid, peeneid butiike ja arvukalt välikohvikuid, mis sumedatel septembriõhtutel kauaks lahti jäävad. Hoolimata aastaajast on kuskil linnas alati käimas mõni festival või rahvapidu, turg või laat, vabaõhukontsert või rahvaspordiüritus. Käesoleva kuu programmi mahuvad muuhulgas uhke hobuste ja tõldade defilee Prinsjesdagi parlamendihoovis ja Rüütlisaalis (leiab alati aset septembri kolmandal teisipäeval), lõbustuspark Haagi kesklinnas, raamatuturg, rahvusvaheline skulptuuride väljapanek ja teatrifestival.