“Terve kaubamaja teine korrus oli kostüümide päralt, ma nägin nii mitut, mis sulle, Mai, sobiks,” lisas ta. Valmistusime järjekordseks kostüümipeoks. Bangkokki on haaranud karnevalimeeleolu, sünnipäevapeod omandavad aina enam maskeraadi elemente ning Halloween on alles tulemas!

Selle sajandi algul pidasid Hallo­wee­ni vaid Bangkoki rahvusvahelised koolid ning see oli reeglina vaid laste pidu. Esimestena hakkasid Halloweeni kostüümipidusid täiskasvanuile korraldama ööklubid ja briti pubid. Nüüd, kümme aastat hiljem, on saanud sellest rahvuslik mäng ja lõbu ehk tai ­keeli len ja sanuk. Mõlemad mõisted on tai kultuuri alustoed, iga asi on parem, kui seda teha ­mängides ja lõbuga, isegi pidu on siis parem! Vähetähtis pole ka see, et hiinasugu tailased märkavad ­alati mängus ja lõbus rahateenimise võimalust. Kui nõudlust on, tuleb kohe ka pakkumine. Oma esimesed kolm kostüümi lasin õmblejal teha, sest poodides polnud peale lastele mõeldud maskide ja mustade torbikmütside midagi. Nüüdseks on Pratunami varieteekostüümide turu juurde kerkinud kaubamaja, mis peamiselt kostüümidega kauplebki. Kõik valmis õmmeldud Hiinas ning kujundatud lääne maitse kohaselt. Taipäraste kostüümide aeg aga koputab juba uksele.

Peale karnevalikostüümide voolab Hiinast Taisse raha. Seda voolab investeeringutena rikkalt naabermaalt nii palju, et esimest korda viimase 13 ­aasta jooksul kukkus oktoobri alguses USA dollari vahetuskurss alla 30 Tai bahti. Kagu-Aasiat räsinud 1997. aasta majanduskriis on lõplikult läbi, raha tugevneb terves regioonis. Tai bahti 11protsendiline tõus maailma tähtsamate valuutade suhtes ajas valitsuse ärevusse. Analüütikute arvates on rahandusminister Korn Chatikavanij teinud siiani oma parima ehk mitte midagi. Bahti tugevnemine pole Tai ­valitsuse ega Tai Panga kontrolli all, seda ­suunab rahvusvaheline muutliku meelega rahaturg. Eksportööre, kes juba kurdavad 90–100miljardilise kogukahju üle, on lubatud abistada. Valitsus pakub tööstureile soodsat laenu ja maksupuhkust, kui nad nüüd ostaks sisse uut kõrgtehnoloogiat ning muudaks oma tootmise tänapäevasemaks ja kvaliteetsemaks.

Kõrgustesse pürgimise viimane ­uudis tuleb aga hoopis Bangkoki linnavalitsuselt. Neil on kindel plaan püstitada Chao Praya jõe äärde Bangkok Eye ilmaratas. See tuleb loomulikult kõrgem (176 m) kui London Eye (135 m). Abilinnapea Thaya Theepasuwan juhib ilmaratta komiteed, ning esimene kogemustepärimiskohtumine Londonis on juba kokku lepitud. Kes aga 270kraadise panoraamiga lepib, võib juba nüüd minna jõe äärde State Toweri 64. korrusele: see on kõrgemal kui tulev ilmaratas ning vaade Bangkokile ja Chao Prayale on lummav.

Vaade Bangkokile on mõnele igapäevane töö. Juba niigi thedalt CCTV kaameratega kaetud linnatänavaile püstitati läinud nädalal veel 385 tükki lisaks, ikka et julgeolekujõud saaksid punasärklaste kogunemisi jälgida ning kahtlusaluseid pommipanijaid tuvastada. Punasärklased esinesid hiljuti avaldusega, et nad ei välista, et mõni neist hakkab enesetapjast pommipanijaks. Terrorismioht ning pommid linnas on tavainimestest bangkoklaste jaoks uus nähtus, sellega ei osata veel arvestada ega selle ohuga elada. Peaminister Abhisit Vejjajiva kodumaja ümbrus minu kõrvaltänavas on selle aasta jooksul muutunud lausa militaartsooniks. Pole ka ime, sest hiljuti teatas valitsus, et neil on andmeid peaministri kõrvaldamiseks plaanitud palgamõrvarite treenimisest naaberriigis Kambodžas. Kurioosseim on aga fakt, et hiljuti kortermajas enneaegu lõhkenud pommi plahvatuses hukkunud pommipanija sai eelnevalt 50 000 bahti suuruse ülekande opositsioonis oleva Puea Thai partei parlamendisekretärilt.

Poliitiline pinge ja sügav lõhe Tai ühiskonnas pole kadunud. Pole siis ime, et mäng ja lõbu ehk len ja sanuk toovad stressile vaheldust. Vihmaperiood on kuu aja pärast läbi, algab sinitaevaga Tai talv, mil pole lämmatavat palavust. Enne aasta lõppu on aga tulemas Merry Christmas and A Happy New Yeari karneval. Sanuk! “Ja asjad on nii odavaks läinud meile, tailastele,” kilkas facebookis ükspäev tailanna Palmita, kelle lemmiktegevuseks on luksbrändide šoppamine.