Mille nimel seda teha? Neid asju on tegelikult kaks ja mõlemad meie oludes olulised. Esiteks, kui saadakse kokku piisavalt suur ja mõjukas fraktsioon, tuleb teha muudatus parteikorralduses. Et erakonnas ei peaks olema tuhat liiget, vaid piisaks ka vähemast. Miks? Sest tuhat ja enam liiget on garantiiks, et poliitilised ideed on mõõdukalt nürid või organisatsioonid ise pidevas sisevõitluses. Kuid kodanikud tahaksid näha selgeid ja täpseid sõnumeid ja tegevusplaane. Neid saab teha palju väiksemate liikmete hulgaga ühingutes. Näiteks Kirjanike Liit on kirjanike esinduskogu, kuid kirjanikke on kokku vaid kolmsada.

Ma kujutan ette, et partei saaks hakkama ka sajakonna liikmega. Tuhande liikmega erakond on nagu ühiskorter. Rahvast on palju, aga kõigi peale vaid üks peldik, vann ja köök. Alati leidub keegi, kes arvab, et naaber kolmandast peab vannitoas siga ja seetõttu polegi lootust pesema saada. Pikas perspektiivis sellisest asjast head nahka ei saa. Mida vähem erakondi ja mida suuremad need on, seda rohkem hakkavad nad kujundama ka õige ja vale arvamuse piire. Sellist protsessi saavad peatada vaid arukad ja vabad kodanikud. Enamjaolt mitteparteilased.

Teiseks on vaja kokku leppida lihtsas tõsiasjas, et hea tulevik ei teki mitte odavatest ostudest ja ülejala tehtud investeeringutest. Tuleviku eelduseks on jätkusuutlik toimimine, mille aluseks on omakorda tõsiasi, et lõpmatu kosumine lõplike ressursside juures pole lihtsalt võimalik. Kas majanduskriisi mäletate veel? Kriis tuli, kuna arvati, et paisuda saab lõpmatult.

Uue ja loodetavasti kriisivabama majanduse aluseks saab olla vaid investeeringute jätkusuutlikkuse esiplaanile toomine. Asjad peavad olema taskukohased mitte ainult täna, vaid kogu nende kasutusaja vältel. See lihtne tõde pole paraku täna tehtavate otsuste aluseks. Seda ongi vaja teha vabadel kodanikel tulevases riigikogus.

Kombain teatavasti ei tekita viljasaaki, vaid koristab selle. Vili aga kasvab oludest, mullast, seemnetest ja hoolest lähtuvalt, investeeringust lähtuvalt. See ongi oluline majandusmuutus, mida peaksime esile kutsuma. Rohelised pakuvad vastutustundlikele kodanikele uutmoodi võimalust nende kätes olevat võimu oma maa hüvanguks rakendada.