Saatsin etiketi Veterinaar- ja Toiduametisse. Vastus tuli mõne päeva pärast. “Teie poolt viidatud toote (karamell “Vähjad“) märgistusel ei ole kogu teave esitatud nõuetekohaselt, mistõttu võib see tõesti tarbijas segadust tekitada,” algas peaspetsialist Kaja Sepperi kiri. Sepper teatas, et hoiatuse põhjus on toiduvärv tähistusega E124 ning see pidanuks etiketil selgelt kirjas olema. Tema sõnul kuulub E124 asovärvide hulka, mida “võib kasutada teatud toitude (näit maiustused, karastusjoogid) valmistamisel teatud kogustes. Asotoiduvärve sisaldavad toidud ei ole ohtlikud.”

Selgus, et need värvid pole nii ohutud midagi. E124 ehk Ponceau 4R on sünteetiline värvaine, mida kasutatakse toidu värvimiseks. Selle erkpunase värvi algallikas on nafta. Ohtlik võib see aine olla aspiriini vastu allergilistele inimestele, samuti võib see intensiivistada astma sümptomeid. USAs, Norras ja Soomes loetakse E124 kantserogeensete ehk vähki tekitavate ainete hulka ning ameeriklased on selle kasutamise keelustanud.

Need on aga asovärvide lisamõjud, hoiatus kommipakil on ikkagi laste pärast. Selgus, et E124 ja veel viie asovärvi (E102, 104, 110, 122, 129) mõju lastele on põhjalikult uuritud Suurbritannias. Sügisel 2007 valmis sellekohane uurimus Southamptoni ülikoolis. Tulemused näitasid, et need värvained põhjustavad lastel hüperaktiivsust ning tähelepanuhäireid. “Lapsevanemad ei peaks siiski arvama, et pelgalt nende ainete eemaldamine toidust hoiab ära hüperaktiivsuse. On ka palju teisi mõjureid, kuid see on üks asi, mida laps peaks vältima,” soovitas uurimuse üks autoreid professor Jim Stevenson.

Britid värvainete kasutamist ei keelustanud, kuid tootjaid kutsuti üles loobuma nende kasutamisest toiduainetes. Euroopa Toiduohutusamet EFSA küll kritiseeris Southamptoni teadlaste raportit, ent samas vähendas oluliselt E124 ja veel kahe värvaine lubatud päevamäära. Ja juulis 2008 hääletas Euroopa Parlament selle poolt, et asovärve sisaldavad toiduained peavad kandma lisamärget “võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele”.

Niisiis, kui lähete poodi ja leiate näiteks kommipakilt sellise hoiatuse, siis esitage endale lihtne küsimus. Kui need värvid on ohutud, siis milleks on vaja inimesi nende eest hoiatada?


Udujutt: Sildilt ei selgu, milliseid kahjulikke aineid kommid sisaldavad. (Birgit Püve)