„Eriliseks teebki need võistlused see, et meil on au korraldada just esimesed Euroopa pika ajalooga ehk traditsioonilise Wushu/Kungfu Meistrivõistlused, kus tulevad Wushu/Kungfu eripärad rohkem välja. See on suund, mis antud alal järjest jõulisemalt areneb. Euroopas on palju rohkem traditsioonilise Wushu harrastajaid kui modernse, kuid seni on toimunud modernse ehk sportliku Wushu EM võistlused," ütles suurürituse peakorraldaja, Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsiooni president Priit Kõrve, kes ühtlasi on spordiklubi „Julged" juhatuse esimees.

Kõrve selgitas, et Wushud ja Kungfud loetakse sünonüümideks, kuna neid on omavahel eristada praktiliselt võimatu. Wushu on tegelikult alles hiljaaegu kasutusele võetud termin, milles wu - tähendab sõda ja shu - kunsti, kung - energiat ja fu - aega, mida võib ka tõlgendada kui oma oskuste viimist täiuslikkuseni.

Wushu all on üle 500 ametliku tunnustuse leidnud stiili, tuntumad neist Tiiger, Draakon, Madu, Taiji jpt. Lisaks jagatakse Wushud võistlusspordiks, traditsioonilisteks stiilideks, kus võistlemine pole oluline, sõjaväe ja eriteenistuste võitlusstiilideks ja tervisevõimlemiseks.

Wushu võistlusspordis tuntakse vabavõitluse (Sanda, Qinda, tõhkavad käed - Taiji vabavõitlus) ja ilma vastasteta vormide esitamist (Taolu'd). Mõlemad pooled on Wushu omandamiseks vajalikud. Taolude puhul lihvitakse võitluslike tehnikaid, saavutamaks suuremat meisterlikust tegelikes võitlusolukordades toimetulekuks. Vabavõitluses toimub aga tehnikate rakendamise oskuse lihvimine.

Kõrve sõnul on võistluste eesmärgiks propageerida noorte seas idamaiste võitluskunstidega tegelemist, põhilisi inimväärtusi nagu tõde, rahu, armastus, õige tegu ja vägivallatus, tutvustada tervislike eluviiside põhimõtteid, anda noortele tegevust ja ideid, mis tõstaks nende eetilis-moraalseid väärtushinnanguid, distsipliini ja vastutustunnet oma tegude eest.

Võistlustel osalevad näiteks sellised staarid nagu Darja Tarasova (12kordne Euroopa tšempion, 2kordne maailmameister, kuldmedal 2008. aasta olümpiaturniiril, 2009. aasta maailmamängude tšempion), Tatjana Ivšina (8kordne Euroopa tšempion, kahekordne maailmameister, Combat Games 2010 kuldmedal), Semjon Udelov (Euroopa tšempion, MMi ja maailmamängude hõbemedal, hõbemedal 2008. aasta olümpiaturniiril).

Kõrve ütles, et on võistluste Tallinnas toimumise nimel teinud tööd alates 2005. aastast. „Töö oli suur, suure tõenäosusega tuleb Eestisse lähiaastatel veel mõni Wushu suurvõistlus," ütles ta.

Samas ei saanud võistluskunsti suursündmus kultuuriministeeriumilt pennigi. „Jääb arusaamatuks Eesti riigi strateegia enda kui atraktiivse maa reklaamimisel. Kui Hiina rahvusspordialal, mis maailmas väga jõuliselt areneb  - nagu ka Hiina majandus - avaneb võimalus korraldada Euroopa Meistrivõistlust ja meil leitakse, et selline asi ei vääri toetamist, siis on asjad küll paigast ära," nentis Kõrve. Ta tõi näiteks Türgi, kuhu Eesti sportlased said kutse rahvusvahelistel noortevõistlustel osalema tulla - kinni makstakse nii sõit kui ka majutus...

Tallinna linn on viimastel aastatel vähendatud spordi rahastamist 42%, mis olukorda sugugi ei paranda. „Ega kerge pole ühelgi spordialal, kuid seda on kindlasti rohkem kui kultuuriministeeriumist antud tühjad lubadused toetada suurvõistlusi," märkis Kõrve. „Siinkohal tahaksin tänada vabatahtlike abilisi, kelleta meil oleks seda võistlust väga raske korraldada. Tänud Tallinna linnale, EKJ, EOK-le, WesingSport (Hiinast sponsor) ja veel mõnedele Eesti ettevõtjatele."

Võistluste korraldaja on European Wushu Federatsion (EWUF, http://www.ewuf.org). Eesti poolelt kuulub korralduskomiteesse Eesti Sportliku ja Traditsioonilise Wushu Föderatsioon (ESTWF) ja Spordiklubi Julged. Võistluse korraldamisesse ja toetamisse on kaasatud lisaks Wushu spordiorganisatsioonidele Hiina saatkond, Eesti Olümpiakomitee, Eesti Budo Föderatsioon, Tallinna linna Spordi- ja Noorsooamet ning mitmed sponsorid.

Ürituse raames toimuvad võistlused täiskasvanutele ja noortele, samuti EWUF aastakongress, kohtunike ja treenerite koolitused ning eksamid.

Kellele Eesti sportlastest pöialt hoida?

Mitmetel Eesti sportlastel on  lootust medalitele. Eesti võitluskunstide esindajad on end teistelgi aladel hästi näidanud (n. karate). Kuid Eesti sportlastel nii suurtel Wushu võistlustel osalemise kogemust ei ole.

Spordiklubi Julged:

Qindas (vabavõitlus):

Erik Lepaste 15a, 

Taolu

Mehed Otto Jakobson (3 ala)

Juuniorid Tauri Bush ja Allar Viinamäe (2 ala)

Noored Bret  Gregor Maidere (3 ala) - teisipäeval tuli 3. kohale noorte klassis jäljendusstiilides - sinna alla kuuluvad Tiiger, Ahv, Madu jt stiilid, mis jäljendavad mingi looma/linnu või ka putuka võitluslikke liikumisi. Näiteks palvetajaritsika stiil pärineb just antud putuka võitluslike liigutuste jälgimisest ja nende kasutamisest võitluses.


Spordiklubi Yongsheng:

Taolu:

Naised Inga Stamberg (Taiji)

Noored, tüdrukud Hanna Elisabeth Arrak

Noored Henri Randolph Arrak

Spordiklubi Meihua:

Qindas:

Ivan Posledov 29a,

Taolu

Mehed Ivan Posledov

Naised Izmailova Nadija (2 ala), Furik Aljona

Noored Danilenko Vladislav