Diili raames ostab agentuur Eesti inseneridelt nelja aasta jooksul arendustöid, et Eesti päritolu konfidentsiaalset andmetöötlustehnoloogiat saaksid kasutada USA valitsusasutused.

Cybernetica teadur Dan Bogdanov ütleb, et tööde maht on kuni 700 000 dollarit (ligi 480 000 eurot): “Palju raha me sellega ei teeni, kuid referents on aukartust äratav.”

Cybernetica on esimene Eesti ettevõte niivõrd kõrgetasemelises militaaräris. Agentuur DARPA, mille ameeriklased asutasid 53 aastat tagasi vastuseks Nõukogude Liidu sõjatööstuse edule sputniku kosmosesse saatmisel, rahastab USA armee tehnoloogia arendamist. Omal ajal sündis DARPA toel näiteks arvutivõrk Arpanet – interneti eelkäija. Tänapäeval finantseeritakse uute relvade, kosmoselaevade, mehitamata lennukite, lendavate autode, laserisüsteemide ning isegi kunstjäsemete arendusi. DARPA otsis tehnoloogiat andmete kaitseks ja leidis selle Eestist.

Bogdanovi sõnul arendab Cybernetica edasi ja kohandab USA valitsuse tarvis enda välja töötatud andmebaasisüsteemi Sharemind. See võimaldab eri üksuste konfidentsiaalsed andmed ühte andmelattu koguda ja terviku kohta statistikat teha, ilma et andmed ise avalikuks tuleksid. Lühidalt: Sharemind kaitseb andmeid töötleja omavoli eest.

Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit (ITL) korjas hiljuti Sharemindi abil näiteks kokku oma liikmesfirmade majandusnäitajad, et IT-sektori tervist analüüsida.

Bogdanovi sõnul võiks tehnoloogial olla vabalt rakendust ka finantsalal, meditsiinis, geenitehnoloogias.

Milleks täpsemalt vajab Sharemindi USA valitsus, ei oska Bogdanov öeldagi. Igatahes teevad eestlased lepingu raames eelolevatel aastatel tihedat koostööd USA tippülikoolide ja ettevõtetega, teiste hulgas IBMiga. Tehnoloogia litsents jääb Cybernetica valdusse ka lepingu lõppedes.

Cybernetica on erafirma, kelle rohkem kui 100 töötaja hulgas on 11 doktorit ja 10 doktoranti. Firma on osalenud e-valimiste, ID-kaardi tarkvara, X-tee, ePolitsei, eTolli jt avaliku sektori süsteemide loomisel. Lõviosa käibest tuleb ekspordist üle ilma, Euroopa Liidu kõrval ka Hiinasse, Mehhikosse, Singapuri ja Venemaale.