Üks allkirja andja oli biotehnoloogia magister Harri Jallajas (62). Ta kuulus erakonda kümnendat aastat ja valiti volikokku kolmandat korda.

Mais 2011 läks Jallajas Reformierakonda. Postimehele antud intervjuus põhjendas ta: “Erakond oli väga hea, aga need rahaskandaalid… ja vene kiriku ehitamisest okupatsiooni põlistamiseni.”

Mõne kuu pärast sai Jallajas arve. Keskerakond nõudis koos viivistega ligi 5000 eurot. Jallajas keeldus maksmast, sest pidas nõuet ebaõiglaseks. Nüüd nõuab Keskerakond raha Tartu maakohtu kaudu.

Jallajast kaitseb vandeadvokaat Rando Antsmäe. Ta selgitab, et volikogu liikmel peab olema õigus muuta lähtuvalt südametunnistusest oma maailmavaatelisi seisukohti ja soovi korral ka parteid. Õigus lähtub põhiseadusest tulenevast esindusdemokraatia põhimõttest ja sellega seotud vaba mandaadi põhimõttest. “Seetõttu on tehing vastuolus avaliku korraga ning sellest tulenevalt tühine.”

Kohtunik Margit Jõgeva hakkab Keskerakonna hagi Jallajase vastu arutama märtsis. Mis iganes otsuse kohtunik teeb, võib sel olla Eesti poliitikale arvestatav mõju.

Keskerakonna poolt osales 2009. aasta valimistel üle 3000 kandidaadi eesotsas partei esimehe Edgar Savisaarega. Neist valituks osutus 524. Kui neist näiteks pooled otsustaks ühel päeval parteid vahetada, peaks kasseeritavatest leppetrahvidest piisama kõigi Keski võlgade katmiseks.